14

Frans Hof verwerpt wet Armeense genocide

De wet zou in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting, aldus het hoogste rechtsorgaan

De omstreden wet die het ontkennen van de Armeense genocide verbiedt, is volgens het Franse Constitutionele Hof niet grondwettig. Volgens de rechters is de wet in strijd met de in de grondwet verankerde vrijheid van meningsuiting.

Het Franse parlement stemde een ruim een maand geleden wel in met de genocidewet. Tot woede van Turkije. Volgens de Turkse regering is de wet een verkiezingsstunt van president Sarkozy om de 500.000 Armeniërs in Frankrijk achter zich te krijgen. De Fransen kiezen op 22 april en op 6 mei een nieuwe president.

Volgens de Turkse ambassade zijn de gevolgen van de nieuwe wet permanent en verliest Frankrijk in Turkije een strategische partner. Zo zou Frankrijk de Turken nog nodig kunnen hebben voor de politiek in het Midden-Oosten. Daarnaast zitten er veel Franse bedrijven in Turkije die profiteren van de groeiende Turkse economie. Armenië heeft de aanname van de genocidewet verwelkomd. Volgens de Armeniërs spelen de Fransen een sleutelrol bij het verdedigen van de menselijke waardigheid.

Lees de opinie van Hans Feddema: Val de Turkse democratie nu niet aan
Lees meer op Joop.nl: Franse senaat keurt genocidewet goed, Turkije nog bozer

cc-foto: Pietplaat

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)