Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frans kabinet dient ontslag in

  •  
25-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
ANP-frans_kabinet_300.jpg
Update: kritische Montebourg keert niet terug in het kabinet ... Ministers roepen Hollande op om 'Merkels dogma' los te laten
De Franse regering van premier Valls heeft al na een half jaar haar ontslag aangeboden aan president Hollande. Die heeft Valls inmiddels opdracht gegeven een nieuwe regering te formeren die ‘overeenkomstig is met de richting die de president voor ons land heeft bepaald.’
Het ontslag volgt op kritische opmerkingen van een aantal ministers over de economische koers van het land. Minister van economische zaken Arnaud Montebourg riep zondag op tot ‘verzet’ tegen de door Duitsland geëiste bezuinigingspolitiek in Europa, die hij ‘Kafkaësk’ noemde en ‘een economische aberratie’.
Montebourg vindt dat Europa snel een andere koers moet volgen, omdat anders populistische en extremistische partijen enorm zullen groeien. Hij kreeg bijval van de minister van onderwijs, Benoît Hamon. “De Duitse bondskanselier Merkel kan niet langer de enige zijn die de koers van Europa vaststelt”, aldus Hamon. De kritiek van de ministers valt samen met een groeiende onvrede in de fractie van de Parti Socialiste in het parlement.
Verwacht wordt dat Valls snel een nieuwe regering presenteert zonder de critici.
Vrijdag riep de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de Europese regeringen nog op om meer te doen om de economie te stimuleren. De meeste economen zijn inmiddels van mening dat een krampachtig bezuinigingsbeleid de economie meer kwaad dan goed doet.
Update 17.45 uur Arnaud Montebourg heeft laten weten niet terug te keren in het nieuwe kabinet Valls. Algemeen wordt aangenomen dat het ontslag van het kabinet een een-tweetje was tussen Hollande en Valls om de critici te kunnen lozen. Dat lijkt gelukt.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.