45

Frans leger vecht nu ook op de grond tegen islamisten Mali

Herovering stad gaande ... Conflict breidt zich uit naar Algerije

De strijd van het Franse leger tegen islamitische opstandelingen in Mali breidt zich uit. Na de bombardementen leveren nu ook militairen op de grond strijd met de islamisten. In Algerije worden tientallen gastarbeiders gegijzeld.


Elitetroepen van het Franse leger proberen de stad Diabaly te heroveren die eerder deze week door de islamisten werd ingenomen. Volgens de nieuwszender France 24 is er sprake van een groot grondoffensief en wordt er in de stad zelf slag geleverd. De islamisten zouden goed bewapend en getraind zijn en zich verschuilen in huizen van burgers. Ook begeven de strijders zich in burgerkleding tussen de bevolking. Dat maakt het inzetten van artillerie en bommenwerpers lastig.

Ondertussen lijkt het conflict over te slaan naar buurland Algerije. Daar gijzelt een islamitische rebellengroep een groep van tweehonderd mensen, waaronder tientallen gastarbeiders uit onder meer Australië, Japan, Noorwegen en de VS die werkzaam zijn op een gasveld. De rebellen zouden de gijzelaars hebben omhangen met explosieven. De Algerijnse gijzelaars zijn inmiddels allemaal ontsnapt dan wel vrijgelaten. Twee arbeiders zijn omgekomen.

De rebellen zeggen gelieerd te zijn aan Al Qaida maar volgens de Algerijnse autoriteiten gaat het om een groep van circa twintig man onder leiding van de doorgewinterde guerrillastrijder Mokhtar Belmokhtar. Hij trok in de jaren tachtig op 19-jarige leeftijd naar Afghanistan om tegen de Russen te vechten. Sindsdien is hij voor verschillende groepen actief geweest. De laatste jaren hield hij zich bezig met sigarettensmokkel waardoor hij de bijnaam ‘mister Marlboro’ kreeg. Ook verdiende hij miljoenen aan losgeld met het ontvoeren van gastarbeiders. De Fransen noemen de eenogige leider ‘de ongrijpbare’ omdat er jaren vergeefs jacht op hem wordt gemaakt. Belmokhtar heeft zich enige maanden geleden na een ruzie afgescheiden van zijn Al Qaida strijdmakkers.

De gijzelingsactie zou volgens de groep een wraakoefening zijn omdat Algerije Frankrijk toestemming gaf voor gebruik van het luchtruim bij de interventie in Mali. Inmiddels zouden de gijzelnemers een vrijgeleide naar buurland Libië eisen. De Algerijnse regering stelt zich op het standpunt niet met terroristen te onderhandelen.

Ondertussen voegen andere legers zich bij de strijd. Troepen van het economisch verbond van West Afrikaanse staten Ecowas gaan assisteren bij het terugdringen van de islamisten. Nigeriaanse militairen zijn al in het land, troepen uit Niger staan klaar bij de grens. Ook Marokko buigt zich over militaire actie. Het Marokkaanse leger verkeert in verhoogde staat van paraatheid omdat Marokkaanse islamitische strijders in Mali acties tegen hun thuisland hebben aangekondigd.

France 24: French special forces battle rebels in central Mali

CBC News: West Africans to join fight in Mali

Ook op Joop: Nederland gaat Fransen helpen in Mali

Lees ook opinie Frank Menzel: Mali, een tweede Irak?

Geef een reactie

Laatste reacties (45)