88

Frans satirisch magazine komt met ‘halal-cartoons’ over leven Mohammed

Beetje islam-bashing legt worstelend tijdschrift geen windeieren

Het Franse satirisch tijdschrift Charlie Hebdo heeft een reputatie als het gaat om het bespotten van religies en politici. Dat levert nogal eens problemen op, de laatste tijd vooral met fanatieke moslims.

Het blad, dat volgens eigen zeggen wordt gemaakt door atheïsten die alle religies bespotten, komt deze week met een speciale getekende biografie van de profeet Mohammed. Volgens hoofdredacteur Stéphane Charbonnier bevat de uitgave tekeningen die volledig ‘halal’ zijn omdat ze zijn vervaardigd op basis van islamitische bronnen door de eeuwen heen. Een rel is niettemin niet uitgesloten omdat er volgens islamitische dogma’s geen tekeningen van de levende wezens, en zeker niet Mohammed, gemaakt mogen worden en er door de eeuwen heen zaken zijn opgeschreven die nu nogal merkwaardig overkomen.

Als reden voor de uitgave geeft Charbonnier dat mensen te weinig weten van de islam en als je ergens weinig van weet kun je er volgens hem ook geen goede grappen over maken. De Britse krant The Guardian signaleert nog een ander mogelijk motief: oppompen van de verkoopcijfers. Het blad, dat geen advertenties heeft, moet wekelijks 30.000 exemplaren aan de man brengen om te overleven. Van edities waarin de islam wordt bespot worden gemakkelijk twee keer zoveel exemplaren verkocht. Net als in Nederland is er in Frankrijk sprake van een levendige – om Theo van Gogh te parafraseren – ‘anti-islam industrie’. In september nog was een editie met een afbeelding die een naakte Mohammed moest uitbeelden binnen enkele uren uitverkocht.

Charlie Hebdo, dat met onderbrekingen sinds de jaren zestig ontstaat, kwam in het verleden vooral in moeilijkheden door politieke grappen. Het blad werd zelfs een aantal malen verboden.

Geef een reactie

Laatste reacties (88)