47

Frans Timmermans lijsttrekker bij Europese verkiezingen in 2019

De vicepresident van de Europese Commissie, Frans Timmermans, wil Jean-Claude Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie. Na jarenlang warm lopen in het spoor van Juncker weet Timmermans zich gesteund door onder andere de machtige Duitse sociaaldemocraten. Paul Tang, de huidige aanvoerder van de Nederlandse sociaal-democratische fractie in Brussel, trekt zich terug als lijsttrekker.

In 1998 werd Timmermans in de Tweede Kamer gekozen. In 2007 trad hij aan als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Overigens deed hij dat werk buiten Nederland onder de titel minister voor Europese Zaken. Vanaf 2014 is hij de rechterhand van Juncker, of zoals die laatste het zelf omschreef, ‘eerste vicevoorzitter.’

Timmermans botste laatst hevig met de Roemeense premier Viorica Dăncilă over de aantasting van democratische waarden in dat land. Ook over Hongarije en Polen was hij eerder niet mals. “Timmermans kan rekenen op de steun van de Hongaarse en Poolse burgerbewegingen inzake zijn standpunten over persvrijheid en de rechterlijke macht in die landen”, zegt Paul Tang tegen 1Limburg. Hij verwacht niet dat de regeringsleiders van die landen een veto kunnen uitspreken. “Vorige keer bepaalde het Europees Parlement wie kandidaat is.”

Cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (47)