101

Frans Timmermans waarschuwt voor toenemend rechts-extremisme

Eurocommissaris pleit voor duurzame oplossing vluchtelingenproblematiek

Eurocommissaris Frans Timmermans waarschuwt voor een opkomende golf van rechts-extremisme tijdens een interview met de BBC. Ook benadrukt hij het belang van snelle registratie van vluchtelingen om wanpraktijken te voorkomen.

In het interview zegt Timmermans:

Mensen worden niet snel genoeg geregistreerd. Daardoor krijgen ze de kans om verhalen uit te wisselen en valse papieren te kopen. Iedereen doet alsof ze uit Syrië komen omdat ze weten op die manier makkelijker asiel te kunnen krijgen. 

Het is niet alleen belangrijk om grenscontroles te doen maar ook om ervoor te zorgen dat mensen die in Europa aankomen goed geregistreerd worden en vingerafdrukken afgeven zodat we kunnen weten wie ze zijn.

Ik heb met een Syrische arts op het Griekse eiland Kos gesproken. Hij heeft twee jaar in een Turks kamp gezeten maar heeft nu geen geld meer om zijn gezin te onderhouden. Hij heeft toen besloten naar Duitsland te vertrekken. Daarom moeten we ervoor zorgen dat mensen kansen krijgen in het land waar ze aankomen.

Wat Merkel gedaan heeft in een noodsituatie is menselijkheid tonen en dat was nodig want mensen kwamen sowieso. Zij waren al in Europa. Ze gaf een goed voorbeeld aan de rest van de wereld. Dat is gebeurd in de crisissituatie. Nu moeten we ervoor zorgen dat we onze grenzen beter beschermen en dat de administratie en registratie in de landen waar de vluchtelingen aankomen beter verloopt. Mensen die geen recht op asiel hebben moeten ook snel terug kunnen keren.

Wat momenteel gebeurt heeft invloed op elke lidstaat. Als we voor dit probleem geen duurzame oplossing kunnen vinden, ontstaat er een exponentiële groei van extreemrechts. Iets dat ik persoonlijk liever niet zie gebeuren.

cc foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (101)