38

Kind van Franse anti-vax toeristen zorgt voor terugkeer mazelen in Costa Rica

Costa Rica waar vijf jaar geleden voor het laatst een geval van mazelen werd gerapporteerd is opgeschrikt door de import van de ziekte door toeristen. Een 5-jarig Frans jongetje, dat niet gevaccineerd was, kwam op 18 februari met zijn ouders aan in het Midden-Amerikaanse land en vertoonde verschijnselen van de gevreesde uiterste besmettelijke ziekte. De jongen is in quarantaine geplaatst en de autoriteiten zijn naarstig op zoek naar wie er allemaal met hem in contact zijn geweest.

Costa Rica heeft Frankrijk ook gewaarschuwd. In Europa nemen de uitbraken van mazelen toen omdat ouders zich laten wijsmaken dat hun kinderen niet tegen de ziekte gevaccineerd hoeven worden. In Italië leidt de anti-vax gekte er toe dat een jongetje dat herstellende is van kanker niet terug naar school kan. Door de chemotherapie kan hij niet gevaccineerd worden. De school is echter geen veilige omgeving omdat er kinderen in zijn klas zitten die moedwillig niet door hun ouders gevaccineerd zijn. Op de school in Lazio, in het midden van Italië, is naar verluidt dertig procent van de kinderen niet-gevaccineerd.

Door de advertentie-mogelijkheden van Google verdienen verspreiders van anti-vax mythes geld aan hun nepverhalen en desinformatie. Die inkomstenbron is een van de motoren achter de anti-vax mode. De techgigant heeft nu verklaard dat het geen reclames meer toestaat op populaire YouTube-kanalen die gericht zijn op het verspreiden van anti-vax propaganda.

cc-foto: Dr. Partha Sarathi Sahana

Geef een reactie

Laatste reacties (38)