38

Franse burgemeester jaagt op vluchtelingen

Extreemrechts stadsbestuur probeert ontheemde Syriërs te verdrijven

Een toch al controversiële extreemrechtse burgemeester van de Franse stad Beziers, heeft opnieuw voor ophef gezorgd. Er is een filmpje van hem verschenen waarin hij hoogstpersoonlijk Syrische vluchtelingen uit hun verblijf probeert te jagen terwijl hij tegen ze schreeuwt dat ze niet welkom zijn.

Robert Ménard is sinds hij vorig jaar mei burgemeester werd van het Zuid-Franse Beziers een bekende naam geworden in Frankrijk. En niet in positieve zin. Ook nu krijgt hij een storm van kritiek en verontwaardiging over zich heen van zowel het Franse publiek als collega politici. Zijn laatste actie wordt in Franse kranten al omschreven als ‘De Jacht’. 

In het filmpje is te zien hoe Ménard, die zich omringd door een klein legertje politieagenten een hele grote meneer waant, de woningen betreedt waar Syrische vluchtelingen intrek hebben genomen. Hij beschuldigt hen ervan de appartementen illegaal te bezetten en met behulp van een tolk eist hij dat ze direct vertrekken.

De burgemeester, die zich gesteund ziet door de nationalisten van Marine Le Pens Front National, maakt zich er druk om dat de vluchtelingen schijnbaar in de leegstaande flats hebben ingebroken en ook nog eens niet voor water en stroom betalen.

‘Je bent hier alleen welkom als je de wetten van het land respecteert,’ schreeuwt Ménard, die de vluchtelingen vervolgens vertelt dat ze maar elders in Frankrijk moeten gaan wonen. 

Ménards stunt komt enkele dagen na een poging angst en haat te zaaien via het officiële stadhuisblaadje. Op de cover een gephotoshopte afbeelding van AFP van vluchtelingen die zogenaamd allemaal op de trein naar Beziers stappen. ‘Ze komen,’ staat erboven. 

Frankrijk heeft toegezegd de komende twee jaar 24.000 vluchtelingen op te nemen. Er geldt voor de Franse steden en dorpen geen opvangplicht: alleen plaatsen die wél hun gastvrijheid willen tonen, zullen asielzoekers toegewezen krijgen. De kans dat Beziers daarbij zal zijn, lijkt gezien de houding van de burgemeester niet reëel.  

De poging tot het opnieuw dakloos maken van die paar vluchtelingen die wel hun heil in Beziers hebben gezocht, bleek overigens vruchteloos. De slecht geïnformeerde burgemeester is officieel te kennen gegeven dat alleen een rechter tot uitzetting over mag gaan. 

The Local: French mayor tries to evict Syrian refugees

Geef een reactie

Laatste reacties (38)