63

‘Franse Gandhi’ geschokt na voettocht door Frankrijk

Politicus ziet ontredderd land in crisis, verlies van identiteit en een schrikbarende opkomst van racisme

Jean Lasalle is lid van het Franse parlement en wordt wel de ‘Gandhi’ van het zuidwesten genoemd. De afgelopen maanden doorkruiste hij te voet zijn land, sprak met de bevolking, keek om zich heen en komt tot een sombere conclusie.


Zaterdag komt hij symbolisch aan in Parijs na een wandeling van 6000 kilometer, kloksgewijs van het zuiden naar het westen en van het noorden naar het oosten. Hij begon in april omdat hij volgens eigen zeggen voeling met het land wilde krijgen. Het Kamerlid trof een land in complete verwarring over de gevolgen van globalisering, de krimpende wereld, de teloorgang van het platteland en met een groot wantrouwen ten opzichte van politici. Ondanks dat laatste wilde iedereen met hem spreken zo gauw duidelijk werd wat zijn missie was. En die gesprekken verliepen altijd beleefd.

“Mensen zeiden me ‘kijk eens in wat voor toestand jullie ons land gebracht hebben’. Er is geen industrie meer, de landbouw verkeert in crisis. Slechts een op de tien boerenkinderen wil door in de landbouw, met tegenzin.” Tussen de situatie in steden en platteland ziet hij weinig verschil. Hij bespeurt bij de burgers een verlies aan identiteit en een gemis aan lotsverbondenheid.

Wat hem ook zorgen baart is dat hij vrijwel overal racisme aantrof, tot in de kleinste dorpen. “Het is schaamteloos racisme. Een totale afwijzing van ‘de ander’ en vaak op agressieve toon geuit.” Hij is vooral verontrust door de vaak te horen onverholen antisemitische retoriek die aan rijkdom wordt gekoppeld.

Op zaterdag loopt hij zijn laatste etappe, vermoedelijk vergezeld door honderden burgers die hij onderweg heeft leren kennen. In het parlement zal vervolgens twee dagen lang gedebatteerd worden over de toekomst van Frankrijk. Het kan niet zo blijven als het nu is, aldus Lasalle.

Lasalle zit in het parlement namens de Democratische Beweging (MD), een sociaal-liberale middenpartij.

France 24: MP finds France ‘without hope’ after walking tour of country

Geef een reactie

Laatste reacties (63)