16

Franse homo’s mogen definitief trouwen

Update: Wet met 331 stemmen voor en 225 tegen aangenomen ... Franse politie zet zich schrap voor protesten ... Rechts vindt in homohuwelijk stok om linkse regering mee te slaan 

In Parijs zijn zo’n duizend politieagenten op de been in verband met de stemming in het Franse parlement over het homohuwelijk. De autoriteiten houden er rekening mee dat het tot ongeregeldheden komt als de Assemblée Nationale besluit het huwelijk en adoptie open te stellen voor paren van gelijke sekse.

Update 17.15
Homokoppels mogen in Frankrijk definitief trouwen en kinderen adopteren. Vanmiddag werd zoals verwacht ook tijdens een laatste stemming in het parlement met de wet op het homohuwelijk ingestemd, zo meldt NRC Handelsblad.

De wet werd met 331 stemmen voor en 225 tegen aangenomen. Frankrijk is nu het veertiende land ter wereld en het negende in Europa waar homo’s legaal mogen trouwen. NRC-correspondent Peter Vermaas schrijft op Twitter dat er buiten het parlementsgebouw met blijdschap is gereageerd

Eerder
De goedkeuring van de wet was eigenlijk nog maar een formaliteit. Een meerderheid in het parlement steunde het homohuwelijk. De Franse Tweede Kamer en de Senaat stemden eerder al in met het wetsvoorstel, maar er kwamen nog wat wijzigingen en aanpassingen op het voorstel. Vandaag worden de 250 amendementen behandeld, zo meldt de NOS.

Weerstand
Toch staat de politie in Parijs op scherp. Een meerderheid van de Franse bevolking, zo’n 55 a 60 procent schat de Britse publieke omroep BBC, staat achter de plannen, maar de afgelopen maanden bleken er ook felle tegenstanders. Er waren geregeld protesten tegen het homohuwelijk en het verzet nam steeds grimmiger vormen aan. De voorzitter van het parlement ontving maandag een dreigbrief met buskruit erin.

De tegenstander van het homohuwelijk zien zich gesteund door de katholieke kerk en de conservatieve politieke oppositie. Die zagen kans de focus te verleggen van het recht van homo’s om te trouwen en kinderen te adopteren naar het recht van kinderen om op te groeien in een ‘normaal’ gezin met een vader en een moeder.

Vuist
De Franse editie van de nieuwssite Huffington Post beschrijft hoe het rechtse blok, dat sinds de verloren presidentsverkiezingen hopeloos verdeeld was, dankbaar gebruik maakte van de gelegenheid om een vuist te maken tegen de socialistische regering van Francois Hollande.

Hollande heeft van de sociale hervormingen een speerpunt van zijn beleid gemaakt. De partij van oud-president Nicolas Sarkozy, de UMP, beschuldigt links ervan met deze sociale agenda de aandacht af te willen leiden van de economische problemen waar het land mee te kampen heeft.

Naar verwachting stemt het parlement aan het eind van de middag of het begin van de avond over de wetsvoorstellen.

Le Huffington Post: Marriage gay: un divorce a la Francaise

NOS: Veel beveiliging bij Frans parlement

BBC: Same-sex marriage: France set to change law

Foto-cc: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (16)