19

Franse immigratiedienst arresteert Roma meisje op schoolreis

Update: Studenten blokkeren schoolingang uit protest ... Tiener werd uitgezet naar Kosovo

In Frankrijk is veel beroering ontstaan, nadat een vijftienjarig meisje uit een Kosovaarse Roma familie ter overstaan van haar klasgenoten werd gearresteerd tijdens een schoolreisje. Het asielverzoek van de familie was afgewezen en het hele gezin is inmiddels uitgezet. De familie was Kosovo juist ontvlucht om te ontsnappen aan armoede en discriminatie van Roma, aldus een bekende van de familie. De socialistische regering van Frankrijk heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het voorval.


Update 18.00uur:
Middelbare scholieren hebben donderdag massaal de ingang van diverse scholen in Parijs en andere grote steden geblokkeerd, uit protest tegen de arrestatie en uitzetting van Dibrani en haar familie. Volgens een woordvoerder van de scholieren heeft ‘iedereen recht op onderwijs’.

Eerder:
In een interview met de Franse radio vertelde Leonarda Dibrani over haar arrestatie:

Mijn vrienden en de leraren waren allemaal aan het huilen. Toen ze de politie zagen vroegen sommigen van hen of ik iemand had vermoord.

Als het aan Dibrani zelf ligt, keert ze terug om haar opleiding af te maken. Een mogelijkheid die haar in Kosovo werd ontzegd.

Hier ben ik bang, spreek ik de taal niet en wil ik het huis niet eens uit. Mijn Leven is in Frankrijk.

cc-foto: Pensiero

Geef een reactie

Laatste reacties (19)