24

Franse krant stopt met peilingen

Le Parisien, een van de populairste Franse kranten, stopt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen met het uitvoeren van opiniepeilingen om te achterhalen op wie kiezers zouden gaan stemmen. De rechtse krant kiest er in plaats daarvan voor om verslaggevers het land in te sturen en te praten met burgers om zo de stemming in het land te achterhalen en zogeheten ‘zwakke signalen’ over kwesties die leven op te vangen.

Hoofdredacteur Stéphane Albouy zegt dat hij geen kritiek heeft op de methode van peilingen maar wel op de manier hoe media met de resultaten om gaan. Op basis van peilingen werd het publiek voorgehouden dat de Brexit geen kans maakte en Donald Trump geen president zou worden. Ook leidt de fixatie op peilingen de aandacht af van echte onderwerpen, leiden ze vaak tot een debat op zich en sturen ze de nieuwsselectie. “We willen voorkomen dat de presidentsverkiezingen verslagen worden zoals paardenraces, met alleen maar aandacht voor wie er op kop gaat.”

Het houden van peilingen kost media veel geld maar volgens Albouy is het besluit geen bezuinigingsmiddel. Ook zijn journalisten en columnisten vrij om peilingen van anderen te citeren.

Recent besloot de NOS in de berichtgeving minder de nadruk te leggen op peilinegn.

cc-foto: Claudius Dorenrof

Geef een reactie

Laatste reacties (24)