50

Franse luchtmacht valt IS aan

Opslagdepots in noorden Irak gebombardeerd ... IS bedreigt honderdduizenden vluchtelingen in noordoosten Syrië  ... Turkije gooit grens open

Een dag nadat president François Hollande beloofde de Iraakse strijdkrachten te hulp te schieten in de strijd tegen IS hebben gevechtsvliegtuigen het eerste bombardement uitgevoerd. Volgens Hollande zijn daarbij depots van de terreurgroep in het noordoosten van Irak vernietigd.

Dassault Rafale
De bombardementen zijn vrijdagochtend om tien over half tien uitgevoerd door Dassault Rafale gevechtsvliegtuigen. Het doelwit is volgens een verkaring van het Élysée “volledig vernield”. Over eventuele slachtoffers is niets bekend. Hollande kondigde aan dat er de komende dagen meer luchtaanvallen zullen volgen op ‘Daech’, de Franse benaming voor IS.

Frankrijk heeft beloofd geen militaire acties uit te voeren tegen IS in Syrië. Ook zullen er geen grondtroepen ingezet worden. Hollande profileert zich sterk met de strijd tegen IS. Vorige week nog bracht hij een bezoek aan Irak en eerder deze week vond er in Parijs een internationale conferentie plaats over het bestrijden van de terreurgroep. De Franse Tweede Kamer is akkoord gegaan met een wet die jihadreizen verbiedt. Er zijn volgens de regering bijna duizend Franse burgers of inwoners naar het oorlogsgebied getrokken om zich bij de jihadstrijders in Syrië of Irak te voegen.

Update 13:10

De Franse aanval komt op het moment dat IS in het noordoosten van Syrië naar verluidt honderdduizenden vluchtelingen in het nauw heeft gedreven, meldt de NOS.

Bij de grens tussen Turkije en Noord-Syrië wordt hevig gevochten tussen strijders van Islamitische Staat en Koerdische troepen. Vele duizenden Koerden zijn op de vlucht geslagen naar Turkije, zegt correspondent Lucas Waagmeester die in het grensgebied is. “Turkije vond de situatie onhoudbaar en heeft het hek bij de grens opengegooid”, zegt Waagmeester. Volgens hem komen mensen compleet in shock de grens over. “Ze huilen en roepen dat IS heel dichtbij is.

cc-foto: Motographer

Geef een reactie

Laatste reacties (50)