5

Franse militairen verdacht van seksueel misbruik Afrikaanse kinderen

Klokkenluider VN lekt intern rapport... Afrikaanse kinderen in vluchtelingenkampen misbruikt door Franse vredestroepen

De Franse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar een gelekt rapport van de Verenigde Naties waaruit zou blijken dat Franse militairen kinderen seksueel misbruiken in de Centrale Republiek Afrika.

Een medewerker die al dertig jaar als hulpverlener voor de VN werkte zou het rapport bewust hebben gelekt omdat er niets veranderde aan de situatie.

Paula Donovan van de organisatie ‘Aids Free World’ speelde het vervolgens door naar de Guardian. Zij wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de kwestie.

In het rapport worden verschillende gevallen van seksueel misbruik van kinderen omschreven. Zo zouden militairen van de Franse vredestroepen kinderen van amper negen jaar oud in vluchtelingenkampen hebben gedwongen om seksuele handelingen te verrichten in ruil voor bijvoorbeeld voedsel.

Het interne rapport werd opgesteld door een team van onderzoekers en deskundigen in opdracht van de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. En volgens Paula Donovan was er sprake van nog veel meer vormen van seksueel misbruik. In een interview met de Franse zender France 24 zei ze:

Veel van de mensen die werden ondervraagd voor het onderzoek vertelden dat  er sprake was van een enorme hoeveelheid seksueel geweld tegen burgers en dat dit nooit werd gemeld.

Het misbruik vond plaats tussen december 2013 en juni 2014 in een vluchtelingenkamp bij de hoofdstad Bangui. De Franse militairen waren naar de Centrale Republiek Afrika uitgezonden toen het steeds slechter ging nadat Islamitsiche rebellen in 2013 de macht hadden gegrepen na een staatsgreep. Er woedde toen een bloedige burgeroorlog tussen christenen en moslims.

De inhoud van het rapport, werd bekend gemaakt door VN-mederwerker Anders Kompass die inmiddels is geschorst wegens lekken van vertrouwelijke informatie.

CC foto: United Nations Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (5)