9

Franse minister komt met wet tegen straatinitimidatie

De Franse minister van Vrouwenemancipatie, Marlène Schiappa, heeft een wet voorbereid die seksueel geweld en straatintimidatie moet aanpakken. Onderdeel van het pakket aan maatregelen is de mogelijkheid om mannen die vrouwen in de publieke ruimte lastigvallen ter plekke te kunnen beboeten.

Het aanhoudende nieuws over de seksuele misdrijven van Harvey Weinstein en andere beroemdheden, heeft het debat over seksueel geweld nieuw leven in geblazen in Frankrijk. President Macron kondigde zondag aan Weinstein zijn prestigieuze Legion D’Honneur-onderscheiding af te zullen nemen en vertelde dat zijn regering zich tot doel heeft gesteld om seksueel geweld beter te definiëren voor de wet. Een speciale werkgroep van politici zal, samen met politie en gerechtelijke ambtenaren, nieuwe definities opstellen van welk gedrag er onder seksueel geweld valt.

Minister Schiappa vertelde de Franse krant La Croix:

Het idee is dat de hele samenleving herdefinieert wat acceptabel gedrag is.

Straatintimidatie is reeds verboden in landen als Portugal en Argentinië, maar in Frankrijk was het tot op heden onmogelijk om een klacht in te dienen als vrouw. Schiappa vertelt RTL:

Deze maatregelen zijn nodig omdat straatintimidatie nergens wettelijk gedefinieerd wordt. Een man die een vrouw stratenlang achtervolgd, of 17 keer achter elkaar je nummer vraagt, is nu niet strafbaar. Maar vrouwen weten donders goed wanneer ze zich geïntimideerd, onveilig of lastiggevallen voelen op straat.

Buiten het aanpakken van straatintimidatie, geeft de wet jeugdige slachtoffers van seksueel geweld meer tijd om aangifte te doen, en worden de regels voor seks met minderjarigen strenger.

Cc-foto: Michael

Geef een reactie

Laatste reacties (9)