31

Franse moslima klas uitgezet vanwege te lange rok

Rok zou een uiting van religie zijn

Volgens Franse media werd een 15-jarig meisje tot twee keer toe de klas uitgezet vanwege haar ongepaste kledingkeuze

De docent in kwestie zou aanstoot hebben genomen aan de ‘te lange’ rok, de rok zou een uiting van religie zijn en dat is – volgens Franse seculaire wetgeving – verboden. Sinds de wetgeving is aangescherpt is iedere vorm van religieuze uitingen in openbare gelegenheden en scholen verboden. 

De studente, die zichzelf Sarah noemt, had haar hoofddoek afgedaan voordat ze het schoolgebouw binnenliep maar had haar lange rok aangehouden. De rok werd vervolgens gezien als religieuze provocatie en vorm van protest. 

Inmiddels heeft de school van het meisje, in de Franse plaats Charleville-Mezieres, ook gereageerd en gezegd dat het meisje niet is buitengesloten van het volgen van onderwijs: ‘haar is gevraagd om naar huis te gaan en neutrale kleding aan te trekken’. 

Ondertussen is dit ‘incident’ breed opgepakt op social media en is er een discussie losgebarsten over wat hier gebeurd is door de beugel kan of niet. Met de hashtag #JePorteMaJuppeCommeJeVeux (ik draag de rok zoals ik wil) betuigen voorstanders hun steun aan Sarah.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)