23

Franse moslims fronsen wenkbrauwen bij opening homo-moskee

De gedachte achter de homo-moskee zou indruisen tegen de geest van de islam

Het islamitische gebedshuis dat eerder deze week geopend werd in Parijs, moest leiden tot een poging om vooroordelen over de islam te ontkrachten. Althans dat was het idee van de oprichter. Maar religieuze leiders hebben felle kritiek op het gebedshuis. De gedachte achter de homo-moskee zou juist indruisen tegen de geest van de islam.

De nieuwe moskee, die vrijdag werd geopend in een kleine kamer in het huis van een boeddhist, is toegankelijk voor homoseksuele, transgenders en transseksuele moslims. Veel religieuze instellingen en Franse imams vinden dat het tegen de regels van de islam is.

Dalil Boubakeur, prediker van de Grande Mosqueé in Parijs, verklaarde tegenover France24 dat de huidige moskeeën toegankelijk zijn voor iedereen. Volgens hem dient een gebedshuis niet om je seksualiteit te etaleren, maar juist om een god te aanbidden. Volgens Boubakeur zijn de regels omtrent homoseksualiteit in de islam helder: “het wordt veroordeeld in 13 versen van de Koran. De enige legitieme seksuele relatie is die tussen man en vrouw, tijdens een huwelijk.” Boubakeur voegt daar aan toe dat het in de islam verboden is om homofoob te zijn.

Ook Abdallah Zekri, voorzitter van een organisatie die aanvallen door islamofoben in de gaten houdt, heeft kritiek op het initiatief : “We weten dat homoseksuelen bestaan, maar er speciaal een moskee voor openen is een afdwaling.”

In de nieuwe moskee wordt er bovendien ook gebroken met een andere traditie. Mannen en vrouwen worden niet van elkaar gescheiden en mogen samen in één ruimte bidden. Daarnaast zal de oprichter, de Frans-Algerijnse homorechtenactivist Ludovic-Mohammed Zahed aanmoedigen dat de vrouwen het gebed leiden tijdens het vrijdaggebed.

Volgens Zayed is hiermee eindelijk een plek waar mensen die anders zijn gewoon zichzelf kunnen zijn. Zahed is niet bang voor consequenties. Hij wist in april al de headlines te halen door de eerste Fransman te zijn die een andere man trouwt in een islamitische ceremonie. Zayed, die de koran goed heeft bestudeerd zegt: “Ik weet zeker dat als de Profeet nog had geleefd, dat ook hij homoseksuele echtparen in het echt zou verbinden.”

France 24: ‘Europe’s first gay-friendly mosque’ sparks controversy

Geef een reactie

Laatste reacties (23)