61

Franse pensioenstaking loopt uit op protest tegen Sarkozy

Het verkeer in Frankrijk is een chaos en politie raakt slaags met protesterende jongeren

In Frankrijk zijn dinsdag ruim 500.000 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de ophoging van de pensioenleeftijd naar 62 jaar. In de buitenwijken van Parijs raakte de politie slaags met jongeren, tankstations kwamen zonder benzine te zitten, vluchten werden gecanceld en het verkeer is een chaos. Sarkozy eist dat de olieraffinaderijen stoppen met staken.


“In een democratie mag iedereen zich uiten, maar zonder geweld of excessen”, zei Sarkozy dinsdag bij een top in Deauville waar hij was voor een overleg met Russische en Duitse leiders. Wanneer hij terug is in Parijs, gaat hij orde op zaken stellen, meldt France24.

Sarkozy wil de prepensioenleeftijd ophogen van 60 naar 62 jaar en om het volledige pensioen te krijgen wordt de leeftijd opgehoogd van 65 naar 67 jaar. Een nieuwe regel is ook dat de werknemer 41,5 jaar pensioenpremie moet hebben betaald om een volledig pensioen te krijgen. Sarkozy twijfelt er niet over om zijn plannen bij te stellen. “Deze hervorming is essentieël en zal doorgaan, net zoals dat in Duitsland gebeurd is.” De Franse Senaat stemt woensdag over de nieuwe pensioenwet.

De stakingen tegen de ophoging van de pensioenleeftijd liepen de afgelopen dagen uit de hand. In 200 steden gingen mensen de straat op. In Nanterre moest de politie traangas gebruiken tegen opstandige jonge demonstranten die auto’s in brand staken.

Doordat alle 12 Franse olieraffinaderijen geen brandstof meer leveren aan tankstations, raakte het verkeer totaal ontregeld. In landelijke gebieden konden mensen niet naar hun werk, omdat de tankstations er zonder benzine zitten. Op de wegen ontstonden lange files door stilstaande vrachtwagens en lange rijen naar tankstations. Ook het treinverkeer raakte ontregeld door een staking van het spoorpersoneel.

De Franse staking wordt steeds meer een protest tegen president Sarkozy, schrijft NOS. De Fransen zijn Sarkozy’s liberale beleid beu. Ze pikken het niet dat zij ook nu weer de broekriem moeten aanhalen en vinden dat de president het te veel opneemt voor het welzijn van werkgevers.

NOS: Sarkozy veroordeelt stakersVijf vragen over pensioenen Frankrijk
France24: Unions pile pressure on govt in latest pension reform push

Geef een reactie

Laatste reacties (61)