11

‘Franse politie mishandelt vluchtelingen in Calais’

Human Rights Watch slaat alarm over wanpraktijken politie, zoals intimidatie, mishandeling en afpersing van migranten

De Franse politie maakt zich schuldig aan het intimideren en afpersen van vluchtelingen en migranten, die onder armoedige omstandigheden in de havenstad Calais verblijven. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).


Onder de door HRW via getuigenissen opgetekende wandaden van de politie zouden ook fysiek geweld en aanvallen met traangas voorkomen. HRW heeft in november en december 2014 met 44 asielzoekers en migranten, onder wie drie kinderen, gesprekken gevoerd in de stad aan de Noordzee. Van die getuigen zeggen negentien van hen, onder wie twee minderjarigen, minstens één keer door de politie te zijn mishandeld. Acht personen liepen daarbij breuken of andere zichtbare verwondingen op. Eenentwintig getuigen zeggen door de wetsdienaars met traangas besproeid te zijn geweest.

De mensenrechtenorganisatie wil dat de Franse regering onmiddellijk een onderzoek instelt naar het wangedrag door de politie. Daarnaast zou er eindelijk een menselijke oplossing moeten komen voor de vele asielzoekers die in Calais samengepropt zitten. In Calais kamperen naar schatting zo’n 2.200 vluchtelingen uit vooral Eritrea en Syrië op braakliggende terreinen tussen de havengebouwen. De meesten van hen willen niet in Frankrijk blijven, maar proberen het Kanaal over te steken om zo Groot-Brittannië te bereiken.

Cc-foto: Schilderij geïnspireerd door het strand van Calais, de havenstad waar vele honderden vluchtelingen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden, David de las Heras 

Geef een reactie

Laatste reacties (11)