93

Franse politie sleurt zwangere vrouwen en kinderen over straat

De politie in Parijs heeft in een buitenwijk een groep Afrikaanse vrouwen en kinderen hardhandig verwijderd uit de kampen die ze hadden opgezet

Er is in Frankrijk geschokt gereageerd op beelden van dakloze vrouwen en kinderen die elkaar stevig vasthouden terwijl agenten ze uit elkaar trekken en over de grond sleuren om ze af te voeren. De video, die is opgenomen door een waarnemer van de vereniging Droit au Logement (Recht op Wonen), werd deze week online gezet en is in korte tijd al 400.000 maal bekeken.


Het meest schokkend is wellicht het beeld van een vrouw met haar baby vastgebonden op haar rug. De vrouw wordt hardhandig aan de voeten over de grond gesleurd, waardoor haar kind klem komt te liggen tussen haar en de grond.

De vrouwen hadden tentenkampen opgezet voor het gebouw waar zij op 9 juli uit zijn gezet. Het gebouw moet plaats maken voor nieuwe woningen en wordt binnenkort met de grond gelijk gemaakt. De vrouwen zijn uit hun woningen gezet, zonder daar nieuwe permanente huisvesting tegenover te stellen. De gemeente heeft hen wel tijdelijke huisvesting in een hotel aangeboden, maar dat hebben de vrouwen van de hand gewezen, omdat het maar een tijdelijke oplossing is. 

De vereniging Droit au Logement heeft aangegeven een klacht in te zullen dienen tegen het excessieve gebruik van geweld door de politie. De politie heeft in een verklaring gezegd dat ‘de operatie werd uitgevoerd in relatief goede omstandigheden’. Het hoofdbureau van politie ontkent dat er opzettelijk geweld tegen de vrouwen is gebruikt.

Na dit incident volgde vrijdag de bekendmaking van president Sarkozy. Hij wil dat in het buitenland geboren Fransen van hun Franse nationaliteit ontdaan kunnen worden wanneer ze geweld gebruiken tegen de politie. Volgens critici van de Franse president probeert Sarkozy door deze maatregel weer aan populariteit te winnen. De afgelopen tijd daalde de populariteit van de president in de opiniepeilingen.

Om weerstand te bieden tegen het beleid van Sarkozy is er door de politieke oppositie, mensenrechten activisten en vakbonden een demonstratie georganiseerd.

France24: Video of forced eviction in Paris suburb prompts shock, Sarkozy looks to strip citizenship from those who threaten police

cc-foto: quasimagyar

Geef een reactie

Laatste reacties (93)