3

Franse premier en ministers stappen op na verkiezingsnederlaag

Jean-Marc Ayrault wordt opgevolgd door minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls  ... Partij van president Hollande verliest fors, extreem-rechtse Front National rukt op

De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft na de verpletterende uitslag van de recente gemeenteraadsverkiezingen zijn conclusies getrokken, en stapt op met zijn gehele ministersploeg. Dit is vanmiddag officieel bekendgemaakt. President François Hollande heeft daarop de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, tot premier benoemd.


In de tweede ronde van de Franse gemeenteraadsverkiezingen moest de regerende Socialistische Partij (PS) van president François Hollande er toch aan geloven: de partij verloor fors. Het extreem-rechtse Front National van Marine le Pen won daarentegen en mag in zes steden de burgemeester leveren.

Tijdens de eerste verkiezingsronde wist Front National al een flink deel van de stemmen binnen te slepen, na de tweede ronde staat vast dat de partij in elf steden heeft gewonnen: Béziers, Le Pontet, Fréjus, Beaucaire, Le Luc, Camaret-sur-Aigues, Cogolin, Villers-Cotteret en Hayange. Na de eerste ronde was de noordelijke stad Henin-Beaumont al in handen van FN, doordat de partij er in de eerste rond al een meerderheid behaalde.

Links verliest 155 gemeentes van meer dan 9.000 inwoners. Een aantal was van bijzondere symbolische waarde, bijvoorbeeld Limoges, dat al sinds 1912 in handen hadden was. Ook Toulouse, de vierde stad van Frankrijk, is de PS kwijt.

De Franse hoofdstad Parijs blijft nog wel in handen van de socialisten. Parijs krijgt nu de eerste vrouwelijke burgemeester, Anne Hidalgo. Hidalgo heeft aangekondigd het beleid van haar voorganger te zullen voortzetten. Ze wil onder meer de luchtvervuiling in de hoofdstad tegengaan, door autoverkeer terug te dringen en het gebruik van de fiets en openbaar vervoer te bevorderen. Ook wil ze tegengaan dat arme Parijzenaars vanwege de stijgende huizenprijzen naar de voorsteden moeten verhuizen en wil ze meer ruimte voor kinderen en ouderen.

De opkomst was met 52,4 overigens historisch laag. De Franse premier, Jean-Marc Ayrault, geeft het verlies toe. Het is een mislukking voor de regering. Hij doet de toezegging aan de burger naar deze duidelijke boodschap te zullen luisteren. “Het geeft de ontevredenheid weer van diegenen die ons in 2012 nog hebben gesteund”, aldus Ayrault.

cc-foto: PS

Geef een reactie

Laatste reacties (3)