23

Franse president en Unilever ruzieën om theefabriek

Producent wil fabriek sluiten ... President Hollande wil doorstart ... Unilever beschuldigt regering van 'Noord-Koreaanse' praktijken

De sluiting van een theefabriek is de oorzaak van een ruzie tussen de Franse regering en producent Unilever. President Hollande wil dat Unilever het theemerk Elephant afstaat zodat anderen met de fabriek een doorstart kunnen maken. De Nederlandse Unilver-topman Paul Polman weigert, zo schrijft het AD dinsdag.

De Franse president bemoeide zich al tijdens zijn verkiezingscampagne persoonlijk met de fabriek in de zuidelijke stad Gémenos, vlakbij Marseille. Hij heeft zijn plan om een doorstart voor de fabriek mogelijk te maken ook met het personeel besproken, zo schrijft het AD (betaalde editie.)

Unilever-directeur Polman reageerde in een interview met Le Figaro als gestoken en vergeleek Frankrijk met Noord-Korea en Cuba. “Er kan geen sprake van zijn dat wij ons theemerk afstaan of productie uitbesteden aan anderen”, zei Polman. “In landen als Cuba en Noord-Korea zijn merken niet beschermd. Volgens mij heeft dat de economieën van die landen weinig goed gedaan.”

Polman wijst erop dat alle 182 medewerkers van de fabriek een andere baan is aangeboden en dat alle machines voor het symbolische bedrag van een euro aan de stad Marseille zijn verkocht.

De medewerkers houden de fabriek al geruime tijd bezet. Zij willen dat de productie wordt hervat door een coöperatie met behoud van het theemerk Elephant.

Foto-cc: Tonigab13

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)