25

Franse president spreekt Senaat en Nationale Vergadering toe

Update: Hollande wil noodtoestand met drie maanden verlengen ... Géén arrestaties in Brusselse wijk Molenbeek ... Eerder: vier dode terroristen geïdentificeerd, klopjacht op een van de daders en het mogelijke brein achter de aanslag

Vier van de acht terroristen die vrijdagnacht omkwamen bij zelfmoordaanslagen in Parijs zijn geïdentificeerd door de Franse autoriteiten. Een of meerdere handlangers van de daders zijn nog voortvluchtig, evenals de man die als het brein achter de aanslagen wordt gezien.

Omar Ismaïl Mostefai was de eerste terrorist die door de Franse autoriteiten werd geïdentificeerd. De 29-jarige Fransman was een bekende van de politie en werd geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken, nadat zijn vinger gevonden werd in de Bataclan-concertzaal, waar hij zichzelf opblies. Vandaag werd de in België woonachtige Fransman Samy Amimour (28) eveneens geïdentificeerd als een van de zelfmoordterroristen van de Bataclan-aanslag.

De vingerafdrukken van de persoon die zichzelf opblies buiten het Stade de France matchen die behorende bij de persoon die zich op 7 oktober als vluchteling liet registreren op het Griekse eiland Leros. Volgens het paspoort werd Ahmad Al Mohammad geboren op 10 september 1990 in Idlib, Syrië.

Ibrahim Abdeslam, een 31-jarige Fransman woonachtig in België, is door Franse autoriteiten geïdentificeerd als een van de daders van de aanslag op het Comptoir Voltaire café en de huurder van de Seat die de terroristen gebruikten. Op zijn broer, de 26-jarige Salah Abdeslam, is momenteel een klopjacht gaande. Op zijn naam werd de Volkswagen Polo met Belgisch kenteken gehuurd waarin de daders van de Bataclan-aanslag volgens ooggetuigen arriveerden. De Franse politie zou Abdeslam en twee andere mannen na de aanslagen hebben aangehouden vlakbij de Belgische grens, maar omdat geen van de mannen op dat moment nog gezocht werd door de autoriteiten, mochten ze doorrijden.

Volgens persbureau AP is Abdelhamid Abaaoud het brein achter de aanslagen van vrijdag in Parijs. Dat zouden politiebronnen hebben gezegd. In de Belgische krant De Standaard was eerder vandaag al te lezen dat de 29-jarige man samen met Ibrahim Abdeslam (een van de terroristen) in 2010 en 2011 strafbare feiten pleegde in Brussel. Abaaoud zou ook verantwoordelijk zijn voor de mislukte aanslagen in Verviers, eerder dit jaar.

De Belgische politie doet momenteel invallen in de Brusselse wijk Molenbeek, die wordt gezien als een broeinest van jihadisten. Bij de invallen zouden ook schoten zijn gelost. Dat meldt RTBF, de Franstalige publieke omroep van België.

Update 11.50 uur:
De voortvluchtige Salah Abdeslam zou zijn gearresteerd in de Brusselse wijk Molenbeek, dat meldt de Belgische nieuwszender VTM. Volgens VTM-journalist Faroek Özgünes wisten de autoriteiten al eerder waar ze hem konden vinden maar is bewust ‘gekozen om de ochtend af te wachten en geen avondlijke belegering uit te voeren’.

12.15 uur:
Het Openbaar Ministerie in België ontkent dat de gezochte aanslagpleger Abdeslam Salah zou zijn opgepakt in Molenbeek. Wie er dan wel zou zijn aangehouden is nog niet bekend.

Update 14.15:
Na de grote actie in de Brusselse gemeente Molenbeek, heeft de politie geen arrestaties verricht. Dat melden diverse media.

Update 16.30
In een zeldzame speech in Versailles heeft de Franse president François Hollande de Senaat en de Nationale Vergadering toegesproken. In zijn toespraak gebruikte Hollande stevig taalgebruik. Hij wil de noodtoestand met 3 maanden verlengen. Ook wil hij dat de grenzen de komende tijd bewaakt worden.

Wat opvalt is dat hij zijn toespraak in Versailles houdt. Al snel wordt duidelijk waarom: Hollande meent dat het oorlog is en wil een grondwetswijziging doorvoeren om een grondwettelijke situatie te creëren die op de crisistijd kan inspelen. Zo zou artikel 36 van de Grondwet, waarin de staat van beleg van Frankrijk wordt geregeld, niet meer van deze tijd zijn. Hollande wil dan ook dat deze aangepast wordt. Hij vraagt de Kamerleden hierover na te denken en vraagt de bevoegde ministers met een voorstel voor een grondwetswijziging te komen. De laatste keer dat Hollande de Senaat en de Franse Nationale Vergadering toesprak is zes jaar geleden.

Een aantal maatregelen die de Franse president heeft aangekondigd:

– Hollande wil, in het geval van dubbele nationaliteiten, de mogelijkheid hebben om de Franse nationaliteit af te pakken van terroristen.

– 5000 extra agenten en militairen, 1000 extra douaniers

– Uitbreiding (technische) mogelijkheden voor politieagenten om hun werk te doen

– Samenwerking met andere Europese landen om IS uit te schakelen

Vorige week stuurde Frankrijk al een vliegdekschip naar de regio. Daar zal nu meer gebruik van gemaakt worden. Ook wil Hollande meer samenwerking met buurlanden van Syrië en landen in Europa. Hij besloot zijn speech met de woorden: “Het terrorisme zal de Republiek niet vernietigen, want de Republiek zal daarvoor het terrorisme vernietigd hebben. Lang leve de Republiek. Lang leve Frankrijk.” Waarna alle aanwezigen de Marseillaise, het Franse volkslied, zongen.

Guardian: Paris attack suspects: what do we know about them?

Geef een reactie

Laatste reacties (25)