Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse presidentskandidaat biedt Amerikaanse wetenschappers asiel aan

  •  
04-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15809278368_f78b55ec9b_k
De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft Amerikaanse wetenschappers en academici asiel aangeboden in Frankrijk. Sinds Donald Trump zijn intrede in het Witte Huis heeft genomen, moeten wetenschappers in de VS op eieren lopen. Meerdere wetenschappelijke instituten die vanuit de overheid gefinancierd worden hebben een spreekverbod gekregen.
Macron is voormalig minister van Economische Zaken en een van de grote kanshebbers bij de aanstaande presidentsverkiezingen. Hij drukte zaterdag de wetenschappers die zich bezighouden met duurzame energie, klimaatverandering en gezondheidszaken op het hart dat ze aan de andere kant van de Atlantische Oceaan altijd een veilige plek kunnen vinden:
‘Ik wil dat iedereen die in de Verenigde Staten staat voor innovatie en uitmuntendheid hoort wat we nu zeggen: vanaf nu, vanaf mei, hebben jullie een nieuw thuisland: Frankrijk.’
Macron deed de oproep in een campagnetoespraak in Lyon. Zonder Trump bij naam te noemen, was niet te missen op wie hij doelde toen hij zei wetenschappers te willen beschermen in hun strijd tegen ‘obscurantisme in de Verenigde Staten’. Ook refereerde hij nog even aan de muur die Trump op de grens met Mexico wil laten bouwen. ‘Ik wil geen muur bouwen,’ verzekerde Macron zijn toehoorders. ‘Ik garandeer jullie dat er geen muur in mijn plannen voorkomt.’
Op Twitter duikt het een na het andere rogue account op van Amerikaanse wetenschappelijke instituten. Dissidente wetenschappers die het officiële account hebben ingewisseld voor een anonieme, vanaf waar ze alsnog hun bevindingen met de wereld delen en tegen de Amerikaanse president ingaan. Onder meer de milieudienst (Environmental Protection Agency) en NASA hebben inmiddels zo’n reserveaccount.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.