3

Franse privacywaakhond geeft Google maximale boete

CNIL: Google te vaag over privacybeleid en datagebruik, had gebruikers 'opt out' moeten bieden  

Internetgigant Google kreeg woensdag een boete aan de pantalon van Franse privacywaakhond CNIL. De organisatie gaf Google de hoogste boete uit haar geschiedenis voor het maximale bedrag van 150.000 euro. Hoewel de boete op financieel gebied geen aderlating mag heten – Google boekte in 2012 nog een nettowinst van 10 miljard euro – deelt de organisatie hiermee wel een gevoelige klap uit op imagogebied. Google ligt al enige tijd onder vuur om haar privacybeleid en misbruik van gebruikersdata. In de VS zijn hierover door (verenigde) gebruikers al diverse rechtszaken aangespannen.

De sanctie van CNIL was specifiek gericht tegen het nieuwe beleid van Google wat in maart 2012 van kracht werd. 60 privacyrichtlijnen werden samengevoegd evenals gebruikersdata van diverse platformen (waaronder Gmail, Youtube en Google+). Google was niet transparant over het datagebruik en gaf gebruikers bovendien geen ‘opt out’ mogelijkheid.

In Spanje, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en Nederland lopen momenteel vergelijkbare procedures tegen het bedrijf. Europese regelgeving op dit gebied is nog niet van kracht. Google zegt zelf Europese wetgeving te ‘respecteren’.

cc-foto: POLLITO

Geef een reactie

Laatste reacties (3)