Laatste update 19:05
42

Franse rapper geweerd van herdenking WOI na protest extreem-rechts

De populaire rapper Alpha Diallo, alias Black M, zou eind mei optreden na een herdenking van de Eerste Wereldoorlog waarbij ook president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel aanwezig zijn. Er werd echter geprotesteerd vanuit uiterst rechtse hoek tegen zijn komst. Marine Le Pen stelde eerder deze week dat het een schande was dat Black M mocht optreden aangezien hij “het land beledigd heeft”. Het Front National beschuldigt hem er van IS-propaganda te bedrijven omdat hij in het nummer Desolé van Sexion d’Assaut zingt dat Frankrijk een land is van atheïsten. Veel hout lijkt dat niet snijden. Het nummer uit 2011 gaat over de eenzaamheid van een stadsjongere met Afrikaanse roots. Black M maakt samen met de beroemde rapper Maïtre Gims deel uit van die groep.

Sindsdien zijn er bedreigingen geuit aan het adres van de organisatie. De socialistische burgemeester van Verdun verklaart dat het hem spijt dat het optreden van Black M afgelast moet worden uit vrees voor ordeverstoringen. Op Facebook heeft Black M een verklaring geplaatst waarin hij blijk geeft van verdriet over de golf van haat die de afgelopen dagen over hem is uitgestort.

Ik heet Alpha Diallo, ik ben Frans, geboren in Frankrijk, in Parijs en ik ben 31 jaar oud. Grootgebracht door Frankrijk, het land van aankomst van mijn ouders, het land dat me heeft zien opgroeien en het me mogelijk maakte mijn passie uit te leven. Een land waarvoor mijn grootvader Alpha Mamoudou Diallo, van Guinese afkomst, heeft gevochten in de oorlog van 39-45 bij de Tirailleurs Sénégalais, dezelfde Tirailleurs Sénégalais die present waren bij de Slag om Verdun.

Ik was er enorm trots op dat men mij heeft gevraagd deel te nemen aan een concert in de marge van de herdenking van de Slag om Verdun voor de daar die dag verzamelde Franse en Duitse jongeren. Een onbegrijpelijke en verontrustende polemiek heeft helaas geleid tot het annuleren van mijn deelname aan deze manifestatie.

Ik kan de extreme geweldsdreiging die de afgelopen dagen op me af is gekomen niet negeren. Ik ben ook zeer bedroefd over deze situatie die duizenden andere Fransen raakt. Ik, Alpha Diallo, kind van de Republiek en trots op wie ik ben, wil vandaag met deze verklaring een dam opwerpen tegen deze haatdragende taal.

Dank aan iedereen die me vanaf het begin gesteund heeft, ik zal verder geen commentaar geven.

Peace.

Bij de Facebook-posting zit een foto van zijn grootvader als militair.

c-foto: Etienne

Geef een reactie

Laatste reacties (42)