Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse rechter verbiedt boerkiniverbod

  •  
26-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
9360204541_9201bf9543_k
De Franse versie van de Raad van State heeft het boerkiniverbod dat 31 gemeenten hebben doorgevoerd ongeldig verklaard. Het vonnis betreft specifiek het verbod in Villeneuve-Loubet dat burgers de toegang de tot stranden verbiedt indien ze niet voldoen aan de kledingrichtlijnen die de plaatselijke autoriteiten hebben opgesteld om de boerkini te weren.
In de praktijk is hiermee ook het verbod uit de andere dertig gemeenten van de baan.
Het verbod had vooral symbolische kracht. In totaal zijn er slechts in vier gemeentes boetes uitgedeeld wegens het dragen van een boerkini of andere overtredingen van kledingrichtlijnen.
De hoogste bestuursrechter concludeert dat de betreffende burgemeesters de rechten van burgers schenden door religieuze kledij te willen verbieden. De strikte scheiding tussen kerk en staat die in Frankrijk in acht wordt genomen, geldt niet voor burgers in de openbare ruimte. Het verbod beperkt bovendien de bewegingsvrijheid van burgers en hun persoonlijke vrijheid. Personen die een boete hebben gekregen kunnen hun geld terugkrijgen.
cc-foto: KG Hawkes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.