36

Franse regering lokt Amerikaanse klimaatwetenschappers met tientallen miljoenen euros

De kersverse Franse president Emmanuel Macron beloofde twee weken geleden dat zijn land het klimaatonderzoek wil voortzetten dat door zijn Amerikaanse collega Donald Trump op de vuilnisbelt is gegooid. Hij riep klimaatwetenschappers en innovatieve ondernemers op naar Frankrijk te komen. Nu heeft hij daar ook daadwerkelijk geld voor uitgetrokken. Het is de bedoeling zo’n vijftig – Amerikaanse – onderzoekers op te vangen, meldt de Franse krant Libération.

Voor iedere euro die universiteiten en onderzoekscentra uittrekken voor dit project legt de Franse regering er een euro bij, tot een bedrag van in totaal 30 miljoen euro. In de praktijk betekent dat 60 miljoen extra voor klimaatonderzoek, voor een periode van vijf jaar.

Nadat Trump bekend maakte dat de VS zich terugtrok uit het verdrag van Parijs lanceerde Macron een speciale website om Amerikaanse wetenschappers te lokken: Make Our Planet Great Again, een knipoog naar de nationalistische campagneleus van Trump ‘Make America Great Again.’

Geef een reactie

Laatste reacties (36)