11

Franse regering steunt verbod op uitgehongerde modellen

Het 'verheerlijken van excessieve dunheid' wordt strafbaar ... Inhuren van modellen met een gevaarlijk ongezond gewicht wordt beboetbaar

Mogelijk verdwijnen dan eindelijk de extreemdunne modellen uit advertenties en de catwalk. De minister van Volksgezondheid Marisol Touraine steunt plannen van parlementslid Olivier Véran van de Socialistische Partij. De Franse gezondheidswet moet ervoor worden aangepast. Véran wil twee amendementen toevoegen aan de bestaande gezondheidswet om een eind te maken aan de uitgemergelde modellen in de spotlights.

Olivier Véran:

Het is onacceptabel om ondervoeding te promoten en om mensen die hun gezondheid in gevaar brengen commercieel uit te buiten.

Eerste amendement
Als de gezondheidswet wordt aangepast, wordt het inhuren van modellen met een gevaarlijk ongezond gewicht beboetbaar. Modellen zullen verplicht worden door modellenbureaus om een medische verklaring te overleggen met vermelding van hun BMI (Body Mass Index). Probeert een bureau het verbod te omzeilen, volgt er een boete van maximaal 75.000 euro.

Tweede amendement
Het ‘verheerlijken van excessieve dunheid’ wordt strafbaar. Dit amendement wordt ingezet om websites die anorexia onder jonge vrouwen aanmoedigen tegen te gaan.

Het Frans parlement krijgt 31 maart het wetsvoorstel voorgelegd.

Volkskrant: Frankrijk wil verbod op ‘superdunne’ modellen

Cc-foto: David Blackwell

Geef een reactie

Laatste reacties (11)