Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse Republikeinse presidentskandidaat Fillon in het nauw na corruptie

  •  
02-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FRANCE2017-VOTE-RIGHT-WING

© 2017-02-01 18:34:42 French presidential election candidate for the right-wing Les Republicains (LR) party Francois Fillon visits the Salon des Entrepreneurs (Entrepreneurship fair) in Paris o

De Franse presidentskandidaat François Fillon staat onder grote druk nu bekend is geworden dat zijn echtgenote Penelope jarenlang tonnen aan salaris heeft opgestreken voor werk waarvan onduidelijk is of ze het wel of niet heeft gedaan. Als parlementair assistent van haar echtgenoot zou ze 600 duizend euro hebben verdiend, terwijl het allerminst duidelijk is of zij wel voor hem heeft gewerkt. In een oud interview met Penelope ontkent ze ooit voor haar man te hebben gewerkt. In 2007 vertelt ze aan Britse journalisten nooit zijn assistent te zijn geweest, terwijl Fillon zelf volhoudt dat hij haar vanaf 1997 heeft ingehuurd. Hoe dat te rijmen valt met háár uitspraak dat ze nooit communicatiewerkzaamheden voor hem heeft verricht? Volgens Fillon is het een links complot. Complot of werkelijkheid, partijleden zouden nu van hem eisen dat hij zijn kandidaatschap intrekt. Zelf verklaart hij dat hij zich zal terugtrekken als hij formeel in staat van beschuldiging wordt gesteld. Dat die afwachtende houding de geloofwaardigheid van de Republikeinen, de partij van Fillon, zal doen, is hem om het even.
De Franse bevolking heeft het vertrouwen in Fillon vooralsnog verloren: 69 procent wil dat hij zich terugtrekt. Maar wat betekent het eigenlijk als zich niet meer namens rechts weet te kandideren? In een eerste ronde verloor Nicolas Sarkozy de voorverkiezingen, oud-premier Alain Juppé moest in de tweede ronde het onderspit delven. Hem wordt nu gevraagd zichzelf beschikbaar te houden, voor het geval Fillon alsnog wegvalt. Juppé heeft eerder al aangekondigd het presidentschap niet meer na te streven. Hoe dan ook: als Fillon wegvalt, krijgt Marine Le Pen met haar extreem nationalistische Front National vrij baan om de conservatieve kiezer binnen te harken. De uiteindelijke presidentsverkiezingen zullen naar verluidt gaan tussen de partijloze ex-minister Emmanuel Macron met zijn “beweging” En marche! en Marine Le Pen.

Meer over:

frankrijk, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.