4

Franse socialisten halen absolute meerderheid

Partij van president Hollande wint zondag overtuigend de tweede ronde van de parlementsverkiezingen ... Groenen groeien flink, van 4 naar ongeveer 20 zetels

De Parti Socialiste (PS) van president Francois Hollande heeft zondag een absolute meerderheid behaald in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Dat meldt Trouw. Franse media maakten een schatting op basis van exitpolls.

Trouw schrijft:

De Belgische tv melde zondagavond dat de PS op wel 312 en mogelijk meer zetels kan rekenen in de kamer van 577 zetels. Een andere opiniepeilier voorzag zelfs 320 zetels voor de PS. Steun van een andere linkse partij heeft de PS dan niet eens nodig. De Franse Senaat heeft al een linkse meerderheid.

Ook de Franse Groenen zijn gegroeid. Zij zouden goed zijn voor 18 tot 24 zetels, zo meldt de Belgische krant De Morgen. Daarmee zijn ze over de grens van 15 zetels die nodig zijn om een eigen fractie te vormen, zegt GroenLinks-Europarlementariër Richard Wouters op Twitter. Het extreemlinkse Front de Gauche zou tussen 9 en 11 zetels behalen. De rechts-conservatieve UMP en zijn bondgenoten halen tussen de 212 en 234 zetels binnen, het extreemrechtse Front National is goed voor 1 tot 4 zetels, aldus De Morgen.

Hollande’s ex-partner Ségolène Royal wist geen zetel in de wacht te slepen. Ze verloor van een rivaliserende socialist, Olivier Falorni. Hij kreeg openlijk steun van de huidige partner van Hollande, Valérie Trierweiler, wat haar in de Franse media op felle kritiek kwam te staan.

Het extreemrechtse Front National is het ook gelukt een klein aantal zetels te bemachtigen. Dat betekent dat partijleidster Marine Le Pen in het parlement komt, aldus Trouw.

Trouw: ‘Partij president Hollande wint absolute meerderheid in parlement’

De Morgen: Absolute meerderheid voor PS van Hollande

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)