Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse socialisten willen radicale hervormingen

  •  
10-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ps.jpg
Strijd om leiderschap Parti Socialiste: François Hollande wint nipt van Martine Aubry
Zondag heeft François Hollande de eerste ronde van de voorverkiezingen van de Parti Socialiste gewonnen. Volgende week wordt een tweede ronde gehouden, omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft gehaald. De winnaar zal de belangrijkste uitdager van de conservatieve Franse president, Nicolas Sarkozy, bij de presidentsverkiezingen in 2012 zijn.
Derde bij de voorverkiezingen is Arnaud Montebourg. Zijn radicale voorstellen, zoals het ‘de-mondialiseren’ van Frankrijk, spreken een groot deel van de kierzers aan. Hij wist zo’n 17 procent van de stemmen voor zich te winnen.
Het is nu aan Aubry en Hollande om de kiezers van Montebourg voor zich te winnen. ‘Verandering’ is hierbij het sleutelwoord. De politicus die in staat is om radicale hervormingen door te voeren, wordt beschouwd als degene die de meeste kans maakt. Hollande nam hier alvast een voorschot op door zichzelf bij zijn overwinningsspeech te kronen tot ‘de kandidaat van de verandering’.
De presidentskandidaat moet ook in staat zijn huidige president Nicolas Sarkozy te verslaan. Hoewel laatsgenoemde zichzelf nog niet verkiesbaar heeft gesteld voor een tweede termijn, gaat men er wel van uit dat hij dit zal doen.
De socialisten maken grote kans om voor het eerst in zestien jaar een president te leveren. Om er zeker van te zijn dat de presidentskandidaat uit het goede hout is gesneden, heeft de partijleiding van de PS voor het eerst voorverkiezingen ingesteld: kiezers bepalen rechtstreeks wie de kandidaat wordt.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.