Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse spoorwegen moeten dokken voor discriminatie

  •  
21-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sncf.jpg
Noord-Afrikaanse gastarbeiders krijgen 200 miljoen euro schadevergoeding
De Franse Spoorwegmaatschappij SNCF is veroordeeld voor het discrimineren van gastarbeiders. In de jaren zeventig kregen (vooral) Noord-Afrikaanse machinisten minder carrièrekansen. Zij hadden slechte arbeidscontracten en een minimale pensioenregeling. De schadevergoeding die betaald moet worden loopt op tot ongeveer 200 miljoen euro.
De NOS schrijft dat SNCF is aangeklaagd door meer dan achthonderd oudere Noord-Afrikanen. De aanklacht loopt al vijftien jaar en de machinisten eisten per persoon ongeveer 4 ton. De rechter heeft de vergoeding tussen de 150.000 en 230.000 euro per persoon vastgesteld. 
In de jaren zestig en zeventig werden gastarbeiders uit vooral Noord-Afrikaanse landen gehaald omdat er een tekort was aan personeel. Het waren tussen de 100.000 en 170.000 mannen. Hun contracten leken wel hetzelfde als die van collega’s maar in de praktijk bleek dat zij anders behandeld werden dan de Fransen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.