37

Franse sterrenkok schrapt vlees van het menu

Wereldberoemde Franse chef-kok Alain Ducasse gaat voor vega. Hoewel... er komt wel inktvis en octopus op de kaart

Wie denkt aan de Franse keuken, denkt aan… vlees. Eend, steak frites, entrecote en foie gras. Het zijn gerechten die onlosmakelijk aan de Franse cultuur zijn verbonden.

Maar dat zou wel eens kunnen gaan veranderen. Een van de beroemdste chef-koks uit Frankrijk, Alain Ducasse heeft besloten die traditie de rug toe te keren, zo schrijft de Guardian.
Ducasse is niet allen beroemd in Frankrijk, maar over de hele wereld. Hij is de kok met de meeste Michelin sterren ter wereld en heeft restaurants op de mooiste plekken in Tokyo, New York en Londen. Het sterrenrestaurant ‘Jules Verne’ in de Eiffeltoren is ook van hem.

Maandag 8 september heropent zijn drie-sterren restaurant in het luxe Plaza Athénéé in Parijs op een bijzondere manier: de chefkok heeft besloten het vlees van het menu te halen en voornamelijk vegetarische en biologische gerechten te gaan serveren.

Helemaal vegetarisch zal het niet worden, hij kookt nog wel vis en wat vlees, maar de typische Franse vleesgerechten komen er niet meer in. Ducasse gaat, zoals hij het zelf noemt, op de natuurlijke toer:

De natuurlijke bronnen op de aarde worden in snel tempo schaarser. Dus we moeten ook ethischer en eerlijker gaan consumeren.

Volgens Ducasse’s bedrijf is de ommezwaai een nieuwe uiting van de hedendaagse Franse keuken. Wat er dan op het menu komt te staan? In elk geval meer groente. En gerechten als zwarte rijst met schaaldieren, inktvis, octopus, mediterraanse vis en quinoa. Dat zijn natuurlijk allesbehalve toonbeelden van duurzaamheid deze gerechten, maar voor de Fransen is het ongetwijfeld een revolutionaire verandering.

Of de natuurlijker gerechten ook een ander prijskaartje zouden krijgen, vroegen Franse kranten zich af. Het antwoord daarop was overduidelijk nee. Wie bij Ducasse gaat eten moet nog steeds rekenen op een rekening van ongeveer 380,- euro. En dat is exclusief de wijn.

Toch is er wel degelijk iets aan het in de wereldkeuken. Want terwijl Alain Ducasse in Frankrijk de typisch Franse gerechten van de kaart haalt, kondigde een Amerikaanse restauranthouder onlangs aan geen ketchup meer te serveren bij zijn hamburger aan mensen boven de tien jaar. Ook zet hij geen zout meer op de tafels. De chef-kok is van mening dat de sauzen die hij zelf maakt smaakvol genoeg zijn. Niet al zijn klanten zijn daar trouwens even blij mee. Een van hen probeerde stiekem ketchup naar binnen te smokkelen.

cc foto: wEnDy

Geef een reactie

Laatste reacties (37)