2

Franse taxichauffeurs steken banden lek van auto’s online chauffeursdienst Uber

Auto's van chauffeurs-app 'Uber' belaagd en beschadigd... Taxichauffeurs staken

In Amsterdam is het al een hit, de chauffeurs-app ‘Uber’. Uber is een soort taxidienst, maar dan anders: de chauffeurs van Uber zijn vriendelijk, alsof ze je persoonlijke chauffeur zijn, ze rijden in luxe zwarte auto’s en je kunt de Uber-auto’s via een handige app op je telefoon bestellen en betalen.

Het is nét even dat beetje extra wat je zo vaak mist als je in een gewone taxi stapt. Ook in Parijs is de uit Amerika overgewaaide taxidienst populair, zelfs zo erg, dat de bestaande taxibedrijven zich bedreigd voelen. In Frankrijk zijn inmiddels tientallen incidenten gemeld van Uber-auto’s die zijn bekogeld en beschadigd.

“Ben aangevallen in een Uber taxi, twitterde ondernemer Kate Borlongan maandag, ingeslagen ruit, beschadigde auto en bloedende handen”. Maandag wordt door meerdere taxichauffeurs geprotesteerd tegen de zogenaamde VTC diensten (‘Voiture de tourisme avec chauffeur) als Uber. Omdat Uber-voertuigen geen (prijzige) officiële taxivergunning nodig hebben, voelen de traditionele chauffeurs zich benadeeld. Eind vorig jaar leidde dat tot een nieuw voorstel waarbij Uber-chauffeurs hun klanten pas na vijftien minuten mogen ophalen.

Opmerkelijk is wel, dat de taxichauffeurs nu pas protesteren.
Een andere chauffeurs-app, Allocab, heeft besloten het er niet bij te laten zitten en heeft juridische maatregelen genomen.


Les taxis en grève bloquent Paris door leparisien CC foto: Renaud Visage

Geef een reactie

Laatste reacties (2)