10

Franse televisie maakt van quizkandidaten folteraars

Milgram experiment herhaald: Deelnemers aan spelprogramma moeten elektrische schokken geven als straf bij fout antwoord. 80 Procent gaat door tot de 'dood' erop volgt

Een psychologisch experiment op de Franse staatstelevisie: deelnemers aan een spelprogramma moeten een man straffen door hem elektrische schokken te geven. 80 Procent van de mensen gaat zo ver, dat het slachtoffer dood lijkt neer te vallen.
Het is een herhaling van het omstreden experiment waarmee Stanley Milgram de gehoorzaamheid van mensen aan figuren met autoriteit onderzocht.


De makers hebben de show Het Spel van de Dood genoemd. Het ijkt een normaal spelprogramma, maar de kandidaten weten niet dat ze meedoen aan een experiment. Dit meldt het AD dinsdag.

Ze moeten een man vragen stellen en hem met elektrische schokken straffen wanneer hij een fout antwoord geeft. De sterkte van de schokken kan oplopen tot een dodelijke 460 volt. De deelnemers weten niet dat het slachtoffer een acteur is en niet echt schokken krijgt.

De televisiemakers zeggen verbaasd te zijn dat maar zestien van de tachtig deelnemers weigerden de sadistische bevelen op te volgen. De psychologen wilden kijken hoe ver mensen gaan op de televisie.

Milgram

Het Milgram experiment, zoals de test onder psychologen bekend is, werd in de jaren zestig van de vorige eeuw uitgevoerd om de gehoorzaamheid van mensen te onderzoeken. Inzet van Milgrams onderzoek was de vraag hoe iemand tot onmenselijk gedrag kon worden aangezet en, zoals in de Tweede Wereldoorlog, daarbij zelfs aan het eigen geweten voorbij kon gaan.

In de decennia erna is de proef door psychologen, in allerlei variaties, veelvuldig uitgevoerd. Keer op keer bleek dat mensen, mits met enige druk daartoe aangezet door een persoon met autoriteit, zoals iemand in een witte doktersjas, bereid zijn een ander dodelijke schokken toe te dienen.

Bekijk ook het experiment van Stanley Milgram

Geef een reactie

Laatste reacties (10)