22

Franse verkiezingen doorkruisen Afghanistan-strategie

Socialistische presidentskandidaat wil voor eind dit jaar troepen terugtrekken ... Wie moet verlies compenseren?

Het team van de Franse presidentskandidaat Francois Hollande heeft de Britse bondgenoten deze week tijdens een bezoek aan Londen te verstaan gegeven dat hij de Franse troepen versneld zal terugtrekken uit Afghanistan.

French Soldier in Afghanistan
De Britse krant The Independent maakt melding van de waarschuwing die werd afgegeven door Jean-Yves Le Drian, de mogelijke minister van defensie als Hollande gekozen wordt tot president. In de peilingen is nog steeds sprake van een nek-aan-nek race tussen Hollande en Sarkozy.

De 3600 Franse troepen zijn vooral gestationeerd in de noordelijke provincie Kapisa waar de confrontaties toenemen. Het gat dat de Fransen achterlaten zou opgevuld moeten worden door Amerikaanse troepen die nu in het zuiden opereren. Een met twee jaar vervroegde terugtrekking van de Franse troepen zou het schema dat president Obama heeft opgesteld ernstig in de war gooien. Volgende maand moet op een top in Chicago de blauwdruk bekend gemaakt worden voor de overdracht van de militaire macht in Afghanistan aan de burgerregering. De eerste ronde van de Franse verkiezingen vindt op 22 april plaats. Op 6 mei wordt gekozen tussen de twee winnaars van de eerste ronde.

Eerder vervroegde president Sarkozy de terugtrekking met een jaar nadat in januari vier Franse soldaten omkwamen. Le Drian heeft de Britten beloofd dat over de vervroegde terugtrekking zal worden overlegd met de bondgenoten maar benadrukte dat Hollande niet terugkomt op zijn verkiezingsbelofte.

cc-foto: Britse ministerie van Defensie, een militair van het Franse vreemdelingenlegioen dat actief is in Afghanistan.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)