33

Franse verkiezingen: Eerste ronde gaat naar socialist Hollande

Hollande tussen de 28,4 en 29,3 procent van de stemmen, Sarkozy tweede met circa 25,5 tot 27 procent. Rechtsextremist Le Pen derde. Opkomst hoog

UPDATE François Hollande (57), kandidaat voor de Socialistische Partij, heeft de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen, zo meldt de Volkskrant. Hollande behaalde tussen de 28,4 en 29,3 procent van de stemmen, tegen circa 25,5 tot 27 procent voor president Nicolas Sarkozy. Dat blijkt uit de eerste officiële resultaten die om 20:00 uur werden vrijgegeven.


Update 20.45

Op France24 spreekt de winnaar van de eerste ronde, met Engelse vertaling.

Sarkozy en Hollande zullen het in een tweede ronde op 6 mei opnieuw tegen elkaar opnemen. Volgens persbureau AFP heeft Hollande daarbij de beste papieren om de nieuwe president van Frankrijk te worden, zo meldt de Volkskrant.

Volgens de partijleidster van de Parti Socialiste, Martien Aubry, is de uitslag een ‘verschrikkelijke afwijzing’ van zittend president Sarkozy. Het is de eerste keer in Franse politieke geschiedenis dat een zittend president in de eerste ronde minder stemmen krijgt dan zijn rivaal.

De Volkskrant somt ook de uitslagen voor de andere kandidaten op:

Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National behaalde op basis van eerste tellingen tussen de 18,2 en 20 procent van de stemmen. Dat is het hoogste percentage dat de partij ooit haalde. Daarmee werd het Front derde.

Op de vierde plaats eindigde Jean-Luc Mélenchon van de extreem-linkse Parti Gauche met een score tussen de 10,8 en 11,7 procent. Mélenchon uitte zich als een teleurgestelde verliezer. De linkse politicus hoopte op een derde plek.

Mélenchon heeft vanavond opgeroepen in de tweede ronde voor Hollande te stemmen, zonder de socialist met naam te noemen. Hij riep de Fransen op om de zittende president Nicolas Sarkozy weg te stemmen en ‘de as Merkel-Sarkozy te verbrijzelen’.

De gematigde François Bayrou van de Mouvement Démocrate rondde de kaap van 10 procent niet eens. Hij behaald slechts tussen 8,5 en 9,1 procent.

Frankrijk-correspondent Saskia Dekker twittert een andere interessante uitslag: 

Nog een interessante peiling. Stem van de arbeider LePen 30%, Hollande 27%, Sarkozy 18%, Melenchon 12%, Bayrou 8% (via @stevendutartre)

Update 19.00
AFP zegt ‘bronnen’ te hebben die deze onofficiële cijfers bevestigen. In Frankrijk mogen de officiële uitslagen pas om 20.00 bekend worden gemaakt, op straffe van een boeten van 375 duizend euro.

De Franse stembureaus meldden een sterke opkomst, het opkomstpercentage lag rond drie uur vanmiddag op 70,9 procent, iets lager dan de 73,9 procent tijdens de verkiezingen in 2007, aldus voorlopige officiële cijfers. Ifop, een Frans instituut voor opiniepeilingen, verwacht dat er om 20.00 uur vanavond 80 procent van de 44 miljoen Franse stemgerechtigden zijn of haar stem heeft uitgebracht, aldus Trouw

Eerder
Om 08.00 vanochtend zijn in heel Frankrijk de stembureaus opengegaan voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.
Als geen van de 10 presidentskandidaten, 3 vrouwen en 7 mannen, zondag een absolute meerderheid behaalt, is er een tweede ronde op 6 mei voor de twee beste kandidaten van zondag.

De huidige rechts-conservatieve presidente Nicolas Sarkozy wil herkozen worden. Hij stapt uit de politiek als dat niet lukt. Zijn belangrijkste rivaal is Francois Hollande, kandidaat voor de socialistische partij. Volgens de laatste peilingen zouden de twee in deze ronde nek aan nek gaan, maar zou Hollande in een tweede ronde uitlopen naar een voorsprong van ongeveer 15 procent. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)