Laatste update 13:10
71

Franse Voice-kanshebber sneuvelt vanwege bagatelliseren terrorisme

De 22-jarige Mennel Ibtissem imponeerde in de Franse editie tv-talentenjacht The Voice met haar zangkwaliteiten en de deels in het Arabisch uitgevoerde klassieker Hallelujah. Ze leek zelfs kans te maken de Franse competitie te winnen. Maar naar die zege kan ze fluiten omdat er oude Facebook-posts op zijn gedoken waarin ze de terroristische aanslagen waar Frankrijk door geteisterd werd bagatelliseert. De Standaard schrijft:

In 2016 zou Ibtissem de aanslag op de Promenade des Anglais in Nice tijdens de feestdag op 14 juli geminimaliseerd hebben. Zo schreef ze in een bericht op Facebook dat een wekelijkse aanslag al een routine zou zijn geworden en vraagt ze zich openlijk af of de regering denkt dat ‘ze idioten zijn’ (#PrenezNousPourDesCons). Ze doelt daarmee op het feit dat de ‘zogezegde terrorist’ zijn identiteitspapieren bij zich had, want ‘wanneer we een aanslag plannen, nemen we onze papieren natuurlijk altijd mee’. Ook na de aanslag in Saint-Etienne-du-Rouvray, niet lang na het voorval in Nice, waarbij een priester in zijn kerk werd vermoord, geeft ze een niet te mis verstane reactie: ‘Onze regering, dat zijn de echte terroristen.’

Er brak een storm van verontwaardiging los, onder meer van de organisatie die zich inzet voor de slachtoffers van de aanslag in Nice waar 86 mensen met een vrachtwagen werden doodgereden door een islamistisch terrorist. De vraag rees of Ibtissem van de competitie moest worden uitgesloten. Voordat daar antwoord op kwam hield ze de eer aan zichzelf en verliet de show nadat ze haar excuses had aangeboden. De oude posts waren volgens haar uit de context getrokken.

In een verklaring die de moslima daarna op Facebook plaatste, in het Frans en Engels, zegt ze dat ze alleen een boodschap van vrede en liefde wil verspreiden, dat ze houdt van haar land, Frankrijk, en vraagt ze vergeving voor haar ‘onhandigheid’. Ze probeert haar fans ook gerust te stellen dat haar zangcarrièrre hiermee niet ten einde is.

Geef een reactie

Laatste reacties (71)