Laatste update 09:48
9

Franse wet tegen seksisme helpt niet: “Een man kan nooit man genoeg zijn”

Vrouwen worden beledigd omdat ze vrouw zijn, zegt de High Council for Equality between Women and Men (HCE) in een nieuw onderzoek naar seksisme in Frankrijk. Er wordt ingegaan op wat vrouwen zoal meemaken. Zo’n 1,2 miljoen Françaises zeggen dagelijks seksueel getinte opmerkingen naar hun hoofd te krijgen, waarbij het openbaar vervoer voor de daders de favoriete plek is om die te uiten. Het is de eerste keer dat een dergelijke studie plaats vond.

“Hun sekse betekent dat ze anders zijn en dat rechtvaardigt de belediging,” schrijven de onderzoekers. Gek genoeg zijn beledigingen aan het adres van mannen nooit gebaseerd op het idee dat het zijn van een man een intrinsiek negatief iets is.” Het is zelfs eerder het tegenovergestelde, stelt het HCE. “Een man kan nooit genoeg man zijn en als hij al wordt beledigd is dat vooral als hij niet mannelijk genoeg is.”

Sinds oktober vorig jaar is het geven van seksistisch commentaar op straat strafbaar in Frankrijk. Boetes kunnen oplopen tot 750 euro. In de praktijk blijkt de soep echter een stuk minder heet te worden gegeten dan hij wordt opgediend. In 2017 telde het land slechts vier veroordelingen en sindsdien lijkt het sociale klimaat er een van ‘hoge tolerantie’ tegenover dit soort beledigingen, ondanks de nieuwe wet. Hierdoor worden slachtoffers niet bepaald aangemoedigd er werk van te maken. Slechts drie procent doet aangifte, zegt het HCE.

Cc-foto: Will Wilson

Geef een reactie

Laatste reacties (9)