Laatste update 15:31
17

Fransen lopen voorop met belasten techgiganten

Grote techbedrijven, zoals Google en Facebook, moeten binnenkort meer belasting gaan betalen in Frankrijk. De Assemblée National, de Franse Tweede Kamer, heeft donderdag ingestemd met een wetsvoorstel waardoor techbedrijven een belasting van 3 procent over hun Franse omzet moeten afdragen. Op die manier willen de Fransen voorkomen dat internetgiganten de belastingen omzeilen via belastingparadijzen als Nederland en Ierland.

Volgens de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire draait de nieuwe belasting om rechtvaardigheid. Door fiscale trucs dragen de grote internetbedrijven nu nauwelijks belasting af. De heffing gaat gelden voor techbedrijven die een wereldwijde omzet hebben van meer dan 750 miljoen euro en een Franse omzet van meer dan 25 miljoen euro. Alle belangrijke Amerikaanse techbedrijven, die in Frankrijk worden aangeduid met de afkorting GAFA (Google, Amazon, Facebook en Apple), voldoen aan die voorwaarden.

Eerder ijverde de Franse regering voor een Europese techbelasting. Toen dat niet lukte, besloot de regering-Macron in eigen land te beginnen. Het ministerie van Financiën heeft becijferd dat de nieuwe wet jaarlijks een half miljard euro in het laatje zal brengen. De verwachting is dat dat bedrag in de toekomst nog verder kan oplopen.

Aan de andere kant van het kanaal zal men met belangstelling naar de nieuwe Franse belasting kijken. De gedoodverfde nieuwe premier Boris Johnson verklaarde donderdag op een bijeenkomst in York dat hij het ‘enorm oneerlijk’ vindt dat internetgiganten vrijwel geen belasting betalen.

Cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (17)