33

Fraude in de zorg nog groter dan gedacht

Talloze cosmetische ingrepen worden gedeclareerd als medisch noodzakelijk, fraude loopt in de tientallen miljoenen

De fraude in de zorg is veel groter dan tot nu toe aangenomen. Ziekenhuizen en privé-klinieken declareren elk jaar 50 tot 180 miljoen euro aan behandelingen die medisch gezien helemaal niet nodig zouden zijn. Dat blijkt uit een concept-rapport van het ministerie voor Volksgezondheid dat in handen is van RTL Nieuws.

Het gaat om behandelingen als ooglidcorrecties en het verwijderen van spataderen. Dergelijke ingrepen mogen niet gedeclareerd worden, tenzij ze medisch noodzakelijk zijn. Het gevolg: de belastingbetaler en de premiebetaler is de dupe. Jaarlijks worden meer dan 20.000 cosmetische ingrepen gedeclareerd als medisch noodzakelijk, terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet zo is.

De SP neemt het minister Schippers kwalijk dat het concept-rapport niet naar de Tweede Kamer is gestuurd. Tweede Kamerlid Renske Leijten:

Als minister hoor je de Kamer te informeren, ook als die informatie je niet zint. Dit bewijst dat de SP gelijk heeft dat het door de minister zo geliefde systeem van meer markt alleen maar leidt tot fraude en hogere premie […] Uit het rapport blijkt dat zorgverzekeraars geen voordeel hebben bij het opsporen van fraude, het zien als kostenpost en daardoor tot 2012 niet tot nauwelijks aan fraudebestrijding deden.

Een woordvoerder van het ministerie verklaart tegenover RTL:

De minister heeft de conclusies van de analyse wel degelijk met de kamer gedeeld. Het gaat hier niet om een officieel vastgesteld rapport en er was geen aanleiding de rest van het concept aan de kamer te sturen. De kamer heeft daar ook nooit om verzocht.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)