32

Frauderende VVD’er moet met half miljoen over de brug komen

OM eist 526.345 euro van voormalig politicus Ton Hooijmaijers 

Oud-VVD-politicus Ton Hooijmaijers moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt met zo’n half miljoen euro over de brug komen. Dat heeft het OM bekend gemaakt in de ontnemingszaak tegen de ex-gedeputeerde van Noord-Holland. Hooijmaijers is in april veroordeeld tot 2,5 jaar cel wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Het Hof spraak Hooijmaijers op een aantal punten vrij, en nam bij de strafmaat de ‘desastreuze gevolgen’ mee die de zaak voor Hooijmaijers en zijn gezin hebben gehad. Daarbij achtte het Hof ook bewezen dat Hooijmaijers zo’n 296 duizend euro heeft witgewassen. Het OM gaat echter uit van een eerdere schatting van de rechtbank en komt daardoor uit op meer dan een half miljoen euro.

De Volkskrant schrijft over de zaak:

“Volgens het gerechtshof onderhield Hooijmaijers als gedeputeerde nauwe banden met ondernemers in de vastgoedsector. Dat was nodig voor zijn functie, maar volgens het Hof ging het bij Hooijmaijers ‘naadloos over in het van die personen of bedrijven aannemen van betalingen of beloften’.”

Het zit de VVD dit jaar niet mee voor wat betreft frauderende politici en/of wanbestuurders. Maar een twijfelachtige achtergrond hoeft niet per se altijd iets te betekenen voor de toekomst van de betreffende bestuurder. Zo stapte voormalig Meavita-bestuurder en VVD-senator Loek Hermans onlangs op als Eerste Kamerlid, na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. De Amsterdamse Ondernemingskamer oordeelde dat de vroegere top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hermans was president-commissaris bij Meavita toen het bedrijf failliet ging. Dinsdag werd bekend gemaakt dat hij als waarnemend burgemeester van Zutphen geïnstalleerd wordt. Per 1 februari volgt hij Arnold Gerritsen op.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)