Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frauduleuze Franse oud-minister levert nu ook parlementszetel in

  •  
16-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cahuzac.jpg
Oud-minister van Begroting, Jérôme Cahuzac, stopt na belastingschandaal met de politiek
De voormalige Franse minister van Begroting, Jérôme Cahuzac, trad onlangs af nadat bekend werd dat hij 600.000 euro op een geheime bankrekening verstopt heeft om belasting in eigen land te ontwijken. Niet alleen ontweek hij de belasting in eigen land, bovendien loog hij er herhaaldelijk over toen hem op de man werd gevraagd of hij geld op een Zwitserse rekening had staan. Dinsdag maakte Cahuzac bekend ook zijn zetel in het parlement op te geven.
Cahuzac is inmiddels aangeklaagd voor belastingfraude. In een televisie interview verklaart hij nu:
Ik heb besloten om het mandaat neer te leggen. De morele fout staat het me niet toe om parlementslid te blijven.”
Onder Franse wetgeving kunnen ministers die zijn afgetreden na een maand weer in het parlement terecht komen. In het interview zegt Cahuzac dat het onwaarschijnlijk is dat hij ooit weer politiek in gaat. Ook erkende hij wederom dat hij 600.000 euro heeft staan op een buitenlandse rekening. Diverse media meldden dat hij zelfs 15 miljoen euro in een Zwitsers fonds heeft zitten, maar dat ontkent hij.
Op 2 april gaf Cahuzac, die als minister van Begroting de strijd was aangegaan tegen belastingontwijking, na maanden van vermoedens, toe dat hij het geld verstopt had.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.