25

Frauke Petry verlaat extreemrechtse AfD, gaat zelfstandig verder

Frauke Petry, voorzitter van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), stapt uit de partij. Tijdens een persconferentie zei Petry als onafhankelijk politicus plaats te zullen nemen in de Bondsdag, daarna verliet ze tot grote verrassing van vriend en vijand – en tot grote woede van haar voormalig partijgenoten – direct de persconferentie.

Volgens Petry is er een richtingenstrijd gaande binnen het AfD. ‘Dat pikt de kiezer niet’. In een poging die richtingenstrijd te bezweren, was Petry in april van dit jaar al opgestapt als lijsttrekker van de partij. Daarover zei ze destijds dat ze het zat was ‘vijandig bejegend te worden’ door lieden uit het AfD zelf.

Petry zelf gelooft dat ze de ‘gematigde tak’ van de extreemrechtse partij vertegenwoordigt. Waar bijvoorbeeld lijsttrekker Alexander Gauland de Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog prees en vond dat de Duitsers wel wat trotser op die soldaten mochten zijn, vergeleek Petry migranten “slechts” met een composthoop. Vorig jaar nog liet Petry in een interview weten dat wat haar betreft de politie met scherp op vluchtelingen mag schieten wanneer die illegaal de grens oversteken.

Het AfD was zondag de grootste winnaar bij de Duitse Bondsdagverkiezingen. De partij moest alleen het CDU van Merkel en de SPD voor zich laten, die twee partijen leverden beiden flink wat zetels in. Petry zal nu als eenmansfractie plaatsnemen in de oppositie. ‘Dit kan niet, je misdraagt je,’ riep AfD-fractievoorzitter Gauland Petry na terwijl ze haar tas al had gepakt en op weg was naar de uitgang.

Lees ook: Redactioneel commentaar Duitse omroep: ‘AfD is een ernstig gevaar’

cc-foto: James Rae

Geef een reactie

Laatste reacties (25)