92

Fred T zat fout met deal Cees H

Commissie Oosting haalt hard uit naar deal die Fred Teeven als officier van Justitie sloot met drugscrimineel Cees H...Oud-minister Opstelten had beter onafhankelijk onderzoek moeten instellen...Ook Premier Rutte had transparanter moeten zijn 

De onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de deal van Fred Teeven met de drugsbaron Cees H heeft woensdag in een persconferentie gezegd dat de voormalig officier van Justitie flink fout zat door een deal te sluiten met Cees H. Ook oud-minister Opstelten wordt bekritiseerd om de manier waarop hij met de zaak om is gegaan.

Tijdens de presentatie van het rapport werd door oud-ombudsman Marten Oosting het volgende gezegd: 

(…) Het oordeel is dat de schikking de toets van kritiek niet kan doorstaan, niet naar inhoud en totstandkoming en afwikkeling. Het tweede hoofdpunt in beoordeling is de manier waarop oud-minister van Justitie Opstelten gereageerd heeft op vragen over de ondernemingsschikking en verantwoording afgelegd heeft. Daarin heeft hij tekortkomingen getoond.

Ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) moet het ontgelden. Zij heeft de klokkenluidersbrief over de Teevendeal vernietigd. Daarin stond belangrijke informatie over de hoogte van het bedrag dat Cees H. ontving. 

Volgens van Oosting was zij in de veronderstelling dat de brief over iets anders ging en zou zij het belang ervan niet ingezien hebben. Daarnaast stemde zij zelf voor de aanstelling van de commissie die grondig onderzoek doet naar alles omtrent de Teevendeal.

Kennelijk heeft zij zich niet gerealiseerd dat de inhoud van de bewuste brief naar haar aard van belang was te achten voor de onderzoekscommissie.” 

De deal die Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met topcrimineel Cees H. kwam erop neer dat H. 5 miljoen gulden terugkreeg, waarop justitie eerder beslag had gelegd. Die informatie werd volgens de commissie ten onrechte achtergehouden van de Belastingdienst. Ook hoefde hij een deel van zijn gevangenisstraf niet uit te zitten.

Voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten wordt ook bekritiseerd vanwege zijn slechte optreden en verantwoording aan de Tweede Kamer. Hij had – volgens de commissie – een onafhankelijke partij moeten aanstellen om beter onderzoek te doen naar het incident. 

Ook premier Rutte gaat niet vrijuit. De commissie oordeelt dat hij Teeven de hand boven het hoofd heeft gehouden door de ‘persoonlijke notitie’ die Rutte over de deal ontving niet aan de Kamer te overleggen. Iets dat hij wel had moeten doen.

Update 16: 30

Een paar uur voor de onthulling van het rapport analyseren Francisco van Jole en Peter Kee In de Nieuws BV de Teevendeal. Kee geeft inzicht in de sfeer in de wandelgangen bij de Tweede Kamer die gespannen is. Volgens hem was vooral de VVD bezorgd omdat negen prominente VVD’ ers betrokken zijn bij de situatie en wordt er gehoopt dat de fouten vooral bij het OM en justitie komen te liggen.

Van Jole roemt de uitstekende journalistiek die ervoor gezorgd heeft dat de ‘schimmige dingen die het daglicht niet kunnen zien’ getoond worden. En het complotdenken van de VVD dat als tactiek werd gebruikt om de beschuldigingen weg te wuiven. 

Geef een reactie

Laatste reacties (92)