97

Fred Teeven: achter mijn aftreden zit een complot

Oud-staatssecretaris volgt de lijn van Edith Schippers en spreekt van vooropgezet plan

Achter het aftreden van oud-staatssecretaris Fred Teeven en minister Opstelten zat een vooropgezet plan, een complot, aldus de oud-staatssecretaris. Niet zijn disfunctioneren als Officier van Justitie, noch de flater die minister Opstelten sloeg nadat hij beweerde het bonnetje van Teeven niet te kunnen vinden, waren de oorzaak, maar ‘bepaalde mensen’.

In het Leidse studentenblad Debat zegt hij dat het niet normaal is dat het nieuws over de deal zo vlak voor verkiezingen naar buitenkwam. “Dit was niet per ongeluk. Als je iets voor de tweede keer ziet gebeuren, dan denk je natuurlijk vanzelf: waar komt dit vandaan?”

Waar het volgens Teeven dan exact vandaan komt, maakt hij niet duidelijk, maar “de mensen die dit hebben gedaan, hebben dit goed opgezet”, aldus het huidige VVD-Kamerlid.

Teeven moest zijn functie neerleggen vanwege de deal die hij vijftien jaar geleden sloot met drugscrimineel Cees H. Deze zou de overheid 750.000 gulden betalen, in ruil daarvoor zou hij zijn drugsmiljoenen mogen houden. Lange procedures werden hierdoor omzeild, en zo haalde de overheid toch geld binnen van een crimineel, zo was het idee. Hoeveel Cees H. exact heeft overgehouden aan de deal, was onduidelijk. Hooguit 1,25 miljoen euro, beweerde minister Opstelten, die later beweerde de exacte details niet te kunnen achterhalen. Nieuwsuur lukte dat wel en wat bleek? H. hield bijna 5 miljoen gulden over aan de deal. Bovendien is de Belastingdienst buiten de deal gehouden, waardoor inkomsten zijn misgelopen.
Maar dat was allemaal natuurlijk gewoon een vooropgezet plan, een complot.
Dat complotdenken is overigens niet vreemd binnen de VVD-gelederen. Ook VVD-minister Schippers meende dat de bonnetjesaffaire een complot tegen de VVD was. “Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt”, zei Schippers destijds tegen de Telegraaf. Dat leverde veel hoon op. “Onbestaanbaar dat de minister zegt dat het probleem niet Opstelten is, maar een complot van duistere machten”, zei D66-leider Alexander Pechtold.”De liberalen zijn een beetje in paniek”, concludeerde Emile Roemer (SP). PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma: “Zoiets moet je kunnen bewijzen en dat bewijs is er niet.”
Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur maakte destijds direct korte metten met de verdachtmakingen. Dat de eerste uitzending over de Teevendeal zo kort voor de verkiezingen kwam, kwam doordat Nieuwsuur een maand moest wachten op wederhoor van het ministerie. De Volkskrant schreef daarover:

Vorig jaar, bij de eerste uitzending over de Teevendeal, hebben we een maand gewacht op wederhoor van het Ministerie. Juist daardoor kwam de onthulling kort voor de verkiezingen.’ Hij noemt het jammerlijk ‘dat een minister zonder enig bewijs de integriteit van het vak en in dit geval Nieuwsuur aantast’.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)