Laatste update 19 mei 2017, 00:08
66

Teeven pocht over hoe hij de rechtsstaat ontmantelde

Oud-staatssecretaris Fred Teeven onthult in een interview met De Groene Amsterdammer waarom hij bezuinigd heeft op de advocatuur. Het was een manier om het strafrecht te “verstrengen”, zo schrijft de NOS. Als staatssecretaris wilde hij dat graag voor elkaar krijgen door minimumstraffen in te voeren, maar daar wilde coalitiegenoot PvdA niets van weten. En dus besloot Teeven om te bezuinigen op advocaten, want als de werkdruk daar te hoog wordt, kunnen zij hun werk niet goed doen en krijgen verdachten vanzelf hogere straffen, aldus Teeven. De oud-staatssecretaris:

Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.

De motieven van Teeven zijn ontluisterend. Bart van Tongeren van de Nederlandse Orde van Advocaten reageert dan ook geschokt.

De Avocatenorde zegt in een reactie:

Afknijpen van verdediging in strafzaken beperkt de toegang tot recht en is een aantasting van de rechtsstaat. De 85 miljoen aan bezuinigingen van Teeven staan nog steeds op stapel en moeten worden stopgezet. Daarnaast zijn juist in het strafrecht al bezuinigingen doorgevoerd; die moeten worden teruggedraaid.

Toen Teeven zijn plannen bekend maakte waarschuwden advocaten al dat doorvoering hiervan de rechtstaat zou kunnen aantasten doordat advocaten hiermee minder toegankelijk worden.

In dit licht is het dan ook bizar dat de VVD Teeven graag ziet als nieuw lid van de Raad van State. NRC Handelsblad berichtte in februari dat Teeven voorgedragen zal worden als nieuw lid. Minister Plasterk zag zich hierop genoodzaakt in een brief aan de Kamer te reageren op de berichtgeving. Volgens Plasterk was er nog niemand voorgedragen. Ook zou het kabinet sowieso geen mededelingen doen over benoemingen van personen voordat er door het hele kabinet ingestemd is met de voordracht.

Teeven zegt dat hij niet geinterviewd is door de Groene Amsterdammer. De hoofdredacteur van het tijdschrift schrijft in een reactie:

Geef een reactie

Laatste reacties (66)