113

FREEZE!

Nog geen datum... Weinig ijs bij Balk... Protesten tegen 'vercommercialisering' van 'de tocht der tochten'... Organisatie verwacht twee miljoen bezoekers... Friezen worden gek van Hollandse koorts...

Iedere stap van Wiebe Wieling wordt deze week in de gaten gehouden. Wiebe is ook trending op Twitter. De voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden heeft namelijk tijdens de persconferentie gezegd ‘voor de hoofdprijs’ te gaan en dus stijgt de elfstedenkoorts tot ongekende hoogte. Tegelijkertijd groeit ook het protest tegen de ‘verUnoxisering’ van deze Hollandse traditie.


Voorlopig is er nog geen reden voor al teveel ijskoorts; Het rayonhoofd van Balk is op het Slotermeer vandaag door het ijs gezakt. Desondanks zijn de andere 21 rayonhoofden optimistisch, maar een datum kan nog zeker niet worden vastgesteld. Minimaal vijftien centimeter ijs is er nodig op de hele route, terwijl er op sommige plaatsen nog geen twee ligt. Behalve op het Slotermeer is het ijs vooral bij Stavoren en Luts nog veel te slecht. Om ook dat ijs dik genoeg te krijgen, zou het nog een week moeten vriezen. Volgens het KNMI is dat niet onmogelijk, er wordt nog tot zondag matige tot strenge vorst verwacht. De kans dat de vorst ook daarna nog doorzet wordt geschat op zo’n zestig tot zeventig procent.

Commercie

Met de elfstedenkoorts stijgt ook de angst voor de vercommercialisering. Jort Kelder trok vorige week al in De Wereld Draait Door ten strijde tegen de Unox-muts. En op Elfstedentochtsponsorvrij.nl is het mogelijk een petitie tegen de invloed van het bedrijfsleven te tekenen. Mart Smeets denkt ook dat het een plat commercieel circus gaat worden. Maar mocht de tocht er komen, dan zal hij het hele circus wel presenteren.

De organisatie verwacht anderhalf tot twee miljoen bezoekers langs de route. Hotels in de steden worden al ‘platgebeld’ door mensen die zeker willen zijn van een slaapplaats. 

Kijk op de pagina van Piet Paulusma hoe de Bolswardervaart in Harlingen erbij ligt.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (113)