55

Friese gemeenten helpen bijstandsmoeder aan rijke vent

Vrouwen krijgen voor 1400 euro een 'update', zodat ze een man aan de haak kunnen slaan. Cliëntenraad in Dongeradeel: 'stuitend en onethisch'

De sociale dienst van Dongeradeel en Dantumadiel helpt alleenstaande bijstandsmoeders aan een rijke man die in hun onderhoud kan voorzien. Op die manier hoeft de gemeente minder bijstand uit te betalen. Woordvoerder Martijn Adema van Dantumadiel bevestigt de revolutionaire aanpak.

Per kandidaat steken de gemeentes zo’n €1400 in wat de ambtenaren het ‘updaten’ van de kandidaat noemen. Bij een deelname van zeventig personen besparen de beide gemeenten €400.000 per jaar. De gemeenten verwachten één op de drie vrouwen aan een partner te helpen. Dat meldt de Leeuwarden Courant dinsdag.

De aanpak stuit op felle tegenstand van de cliëntenraad in Dongeradeel. Het is ,,stuitend en onethisch”, zegt voorzitter Ellen Tabak. De cliëntenraad van Dantumadiel reageert sceptisch. De deelname is vrijwillig, stellen de gemeenten. Minder dan tien vrouwen doen tot nu toe mee.

De wethouders Sicco Boorsma (Dongeradeel, ChristenUnie) en Marianne Hofs (Dantumadiel, Dantumadiel’82) hebben het plan ‘Up to date’ goedgekeurd. Zij hebben het niet besproken in hun overleg met hun burgemeesters en wethouders.

Foto: Straatprostituees in Madrid (Flickr CC Hanna Quevedo)

Geef een reactie

Laatste reacties (55)